„Căștile Albastre”, la 25 de ani
Social 10 mai 2024, 19:32 | 642

Batalionul 22 de menținere a păcii a sărbătorit cea de-a 25-a aniversare de la crearea unității. Cu această ocazie, peste 100 de militari au participat la o ceremonie festivă. Cei care au mers în misiuni internaționale de menținere a păcii au fost premiați cu diplome și distincții pentru curaj, devotament și muncă asiduă. La eveniment a fost prezent și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi.

Atât ofițerii care sunt la datorie de ani buni, cât şi soldații care abia s-au înrolat, spun că sunt mândri că au ales cariera de militar. Nicolae Stănescu are 32 de ani. Prima sa misiune a fost în 2017 în Kosovo, iar în august trecut ofițerul a revenit din Liban, unde timp de jumătate de an, a fost comandant de grupă alături de cei 31 de colegi ai săi.

NICOLAE STĂNESCU, ofițer în cadrul Batalionului 22 de menținere a păcii: "Fiecare misiune are unele provocări. Pentru noi o provocare a fost că ne-am aflat într-o regiune unde majoritatea populației este de religie musulmană și noi făcând parte dintr-o organizație ONU, necunoașterea tradițiilor și obiceiurilor din regiune poate duce la imitare de gesturi sau careva acțiuni care ar insulta populația locală, dar totul depinde de pregătirea și instruirea contingentului înainte de detașare."

Andreea este originară din raionul Ungheni. Ea a ales aceeași specializare precum tatăl său care este colonel în rezervă - logistica. Andreea visează ca în prima misiune să plece în Liban sau Kosovo.

ANDREEA BRUMA, militar: "Am avut un model în familie care m-a motivat să aleg cariera militară. Simplul fapt când îl vedeam în weekend că se întorcea îmbrăcat în uniformă, faptul că se întorcea din diferite misiuni și frigiderul este plin de fel de fel de amintiri și memorii m-a determinat să activez și să mă dezvolt din toate punctele de vedere."

Ministrul Apărării, Anatolie Nosatâi, spune că acest eveniment este unul special, deoarece a fost și el timp de doi ani comandantul „Căștilor albastre”.

ANATOLIE NOSATÂI, ministrul Apărării: "Mă bucur să văd militari care au experiență vastă acumulată pe teritoriul țării și peste hotare, în misiunile de menținere a păcii. Și cel mai important este că ei contribuie la împărtășirea acestei experiențe."

Efectivul batalionului a participat la operațiuni de menținere a păcii în regiunea transnistreană la Varnița în anii 2000-2010, la operațiunea Freedom care a durat opt ani, SFOR din Bosnia și Herțegovina, misiuni de menținere a păcii pe continentul african, operațiunea KFOR din 2014 și Liban din februarie 2023.

Acest lunetist spune că cea mai grea misiune este să stea nemișcat, astfel încât să nu fie detectat de inamic.

Creat pe 11 mai 1999, cu scopul inițial de infanterie pentru operațiuni de menținere a păcii cu misiuni specifice doar Armatei Naționale, în octombrie 2000 Batalionul 22 a devenit unitate independentă.

Opinia ta contează. Comentează!