Flacăra Olimpică, pe pământ Francez
Externe 9 mai 2024, 20:26 | 199

Ştafeta flăcării olimpice a început joi la Marsilia şi va dura până pe 26 iulie, ziua ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris. Flacăra olimpică va fi purtată de sportivi din cele 27 de țări ale Uniunii Europene, printre ei românca Ana Maria Brânză, campioană mondială și olimpică la scrimă. Aprinsă în mod tradițional pe muntele Olimp din Grecia, flacăra a traversat Mediterana la bordul unui velier din secolul al XIX-lea.

Flacăra olimpică, aflată la bordul vasului „Belem”, singura ambarcațiune franceză cu trei catarge capabilă să mai navigheze, a ajuns miercuri în Franța în portul vechi din Marsilia. Primul vas olimpic a fost aprins miercuri seară în Vechiul Port de către rapperul marseillez Jul, în faţa a 150 de mii de persoane.

Medaliatul olimpic la înot Florent Manaudou a coborât din Belem torța olimpică, pe o pistă de atletism plutitoare, special amenajată pentru această ocazie.

FLORENT MANADOU, sportiv: "Când am fost anunțat că voi fi cel care va duce flacăra, nu credeam că voi avea atâtea emoții. Mulțumesc, Tony, încă o dată. Este o onoare pentru mine!"

De joi, torţa îşi va începe periplul de-a lungul Franţei, timp de 78 de zile, pentru a ajunge pe 26 iulie la Paris. Pentru această mare ştafetă a flăcării, tradiţie născută la Jocurile Olimpice din 1936 de la Berlin, Marsilia va fi singurul oraş, alături de Paris, care va fi traversat o zi întreagă.

Pe parcursul periplului său în al doilea oraş ca mărime din Franţa, flacăra va fi purtată de circa 200 de persoane, sportivi, artişti şi anonimi, dar şi de un grup de 28 de sportivi europeni. Printre aceştia va fi şi fosta scrimeră română Ana-Maria Brânză, campioană olimpică pe echipe şi dublă vicecampioană olimpică la spadă.

Vineri, flacăra va părăsi Marsilia pentru a-şi continua periplul spre Var, iar călătoria va continua până la Paris, scrie RFI.

Opinia ta contează. Comentează!