Orașul Nicolaev din Ucraina rezistă
Externe 25 aprilie 2024, 20:12 | 244

Orașul Nicolaev suportă, ca multe alte orașe din Ucraina, atacurile consistente ale rușilor. Infrastructura a fost distrusă parțial, dar locuitorii rezistă și au, deocamdată, acces la toate serviciile de bază. Cum se descurcă oamenii și care sunt obligațiile administrației a aflat reporterul Jurnal TV într-o discuție cu primarul orașului Nicolaev, Alexandr Senkevici.

OLEKSANDR SENKEVYCH, primar de Nicolaev, Ucraina: "Rușii au ales să bombardeze în fiecare zi instalațiile energetice, distrugând tot ce este legat de energie. Ei continuă să folosească aceste tactici. Dacă înainte ei declarau că distrug obiectivele militare, astăzi ei atacă nemilos obiectivele strategice vitale pentru cetățeni."

Orașul este de nerecunoscut acum. Oamenii sunt asemeni unor furnici, care zilnic strâng câte ceva. Deocamdată, nu duc lipsă de nimic, ne-a spus primarul din Nicolaev.

OLEKSANDR SENKEVYCH, primar de Nicolaev, Ucraina: "Ei au electricitate, au apă, chiar dacă este sărată. De ce? Pentru că rușii au distrus conducta de la Nipru spre orașul nostru. De aproximativ doi ani, din 12 aprilie 2022, suntem fără stație de aprovizionare cu apă potabilă. Noi am făcut fântâni și le folosim pentru a-i asigura pe oameni cu apă. Vin în fiecare zi cu bidoane și iau apă potabilă."

Mai grav e că Rusia nu recunoaște Ucraina ca țară și o consideră „teritoriu propriu”, zice Alexandr Senchevici.

OLEKSANDR SENKEVYCH, primar de Nicolaev, Ucraina: "Atacurile zilnice cu drone. Tot ce face Rusia, distruge orașul nostru. Rusia spune că își apără oamenii, pe cei care vorbesc în rusă, dar toți cei din orașul nostru, care au murit de când a început invazia Rusiei, vorbeau rusește.

Potrivit lui Olaksandr Senkevych, orașul Nicolaev rezistă datorită solidarității localnicilor și a sprijinului acordat de alte țări.

OLEKSANDR SENKEVYCH, primar de Nicolaev, Ucraina: "Noi am semnat multe acorduri de colaborare, inclusiv cu Danemarca. Colaborare oraș-țară. Danemarca ne-a ajutat mult în ultimele două ierni. Ne ajută să restabilim conductele, dar și locuințele, după atacuri."

Nicolaev este un oraș în sudul Ucrainei, port fluvio-maritim, situat de-a lungul limanului râului Bugul de Sud, la circa 65 de kilometri de la Marea Neagră și la 113 km nord-est de Odesa. Conform recensământului din 2001, majoritatea populației orașului Nicolaev era formată din ucraineni. Înainte de război, în orașul Nicolaev locuiau aproximativ 500 de mii de oameni.

Opinia ta contează. Comentează!