Europenii caută cooperare cu China
Externe 7 mai 2024, 18:21 | 217

Uniunea Europeană și Franța contează pe China să își folosească toată influența asupra Rusiei pentru a opri războiul din Ucraina. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, și președintele Emmanuel Macron susțin că au reușit să îl convingă pe președintele Chinei, Xi Jinping, de consecințele războiului din Ucraina asupra întregii Europe. „Fără securitate în Ucraina nu poate exista securitate pentru Europa”, a subliniat liderul de la Paris.

EMMANUEL MACRON: "Noi respectăm legăturile vechi ce unesc China și Rusia și salutăm, în același timp, angajamentele autorităților chineze de a se abține să vândă orice fel de armament Moscovei și să controleze strict exporturile de bunuri cu dublă utilizare."

Liderul chinez a început luni o vizită de stat de două zile în Franţa. Președintele francez Emmanuel Macron și șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au îndemnat China să asigure un comerț mai echilibrat la începutul vizitei președintelui Xi Jinping la Paris, în timpul căreia Macron urma să facă presiuni asupra sa și în privința Ucrainei.

Xi s-a aflat în Europa pentru prima dată în ultimii cinci ani, într-o perioadă de tensiuni comerciale tot mai mari care includ investigarea de către Uniunea Europeană a industriilor chinezești, cum ar fi exporturile de vehicule electrice, în timp ce Beijingul investighează importurile de brandy, în mare parte fabricat în Franța, transmite Europa Liberă România.

Palatul Élysée speră ca Beijingul, care este unul dintre cei mai importanți parteneri ai Rusiei, să poată fi convins să își folosească influența pe care o are asupra Moscovei pentru a contribui la încetarea războiului din Ucraina. Președintele Comisiei, Ursula von der Leyen, s-a declarat încrezătoare că liderul chinez va încerca să domolească și amenințările rusești cu recurgerea la arme nucleare. În declarația susținută după convorbirile cu omologul său francez, președintele chinez a cerut ca țara sa să nu fie murdărită în legătură cu chestiunea ucraineană, întrucât ei s-au pronunțat întotdeauna pentru o soluție pașnică, scrie Agerpres.

Convorbirile bilaterale de la Paris s-au încheiat luni cu opt acorduri franco-chineze, precum și cu promisiuni de investiții reciproce.

Opinia ta contează. Comentează!