Sprijin pentru reformarea Justiției
Justiţie 25 aprilie 2024, 20:04 | 228

Guvernul de la București va trimite la Chișinău experți pentru aderarea la Uniunea Europeană. „Vorbim de experți pentru misiune scurtă, care vor sprijini autoritățile din Republica Moldova”, a declarat astăzi ministrul român al Justiției, Alina Gorghiu, după o întâlnire la București cu omologul său din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru.

ALINA GORGHIU, ministrul Justiției de la București: "Am agreat împreună să furnizăm experți pentru Chișinău. Vom reuși să susținem parcursul european la nivel de experți din cadrul ministerului. În perioada următoare vom stabili contactele exacte pentru a putea furniza ajutor tehnic în ajutorarea procesului de integrare europeană a Republicii Moldova."

Potrivit Alinei Gorghiu, este vorba de aproximativ 40 de experți. Cei doi oficiali au căzut de acord în privința unui „magistrat de legătură dintre București și Chișinău”. De asemenea, s-a discutat despre intensificarea colaborării în sistemul penitenciar.

VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiției de la Chișinău: "Discuțiile noastre s-au axat pe evoluția proceselor care au loc în sectorul justiției în Republica Moldova. De asemenea am discutat despre fortificarea capacităților organelor de autoadministrare a judecătorilor CSP și CSM format. De asemenea, am făcut un schimb de opinii de a avea un complet la CSJ în urma unei legi adoptate anul trecut și ne dorim ca aceasta să devină o veritabilă Curte de Casație, potrivit exemplului român, sporind capacitatea practicii judiciare."

Veronica Mihailov-Moraru și Alina Gorghiu au mai discutat despre transparența sectorului justiției, fortificarea capacităților instituțiilor de autoadministrare a judecătorilor și procurorilor, combaterea și investigarea corupției, și contracararea promptă a riscurilor de securitate națională.

Opinia ta contează. Comentează!