Jurnalul orei 17, 22 Aprilie
Jurnalul orei 17:00 22 aprilie 2024, 20:34 | 569

Prezentat de Vasile Luchianu

Cu un interes deosebit pentru știință și noile tehnologii, elevii unui liceu din Chișinău au prezentat peste 50 de proiecte, în trei categorii - inovație, inginerie și științe socio-umanistice, și reale. Nouă proiecte au fost scoase în evidență drept cele mai promițătoare. Unii au excelat în crearea ecosistemelor acvatice sau în generarea energiei cu ajutorul unei biciclete.

Un adolescent de 12 ani din Chișinău a creat un robot umanoid cu ajutorul inteligenței artificiale. Artiom Lazăr, împreună cu tatăl său, i-au dat viață lui Robbet, care poate face mișcări, cunoaște mai multe limbi și chiar poate să facă glume. Pentru a asambla această mașinărie, a fost nevoie de trei ani de muncă, spune băiatul. Aproape în fiecare seară, Artiom și Robbet vin în parcul „La Izvor” din sectorul Buiucani, unde contemplează împrejurimile și comunică cu trecătorii.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski cere ca ajutorul aprobat recent de Camera Reprezentanților a Statelor Unite să ajungă cât mai repede pe câmpul de luptă, în condițiile în care rușii avansează amenințător. De partea cealaltă, Moscova afirmă că asistența pe care americanii o promit ucrainenilor este „un război hibrid” al Statelor Unite împotriva Rusiei, notează Reuters. Planul de ajutor adoptat de Camera Reprezentanților va începe să fie examinat marți de Senat, iar apoi urmează să fie semnat de președintele Joe Biden, scrie France 24.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie