Mai mulți experți, dar și oficiali de la Chișinău, au încercat să identifice soluții pentru combaterea dezinformării
Social 18 aprilie 2024, 15:46 | 253

Mai mulți experți naționali și internaționali, dar și oficiali de la Chișinău, au încercat astăzi să identifice soluții pentru combaterea dezinformării. Specialiștii dau alarma și spun că fenomenul dezinformării s-a acutizat în ultimii ani nu doar în Republica Moldova, ci și în alte țări. Conferința, care a avut loc la Universitatea de Stat, face parte dintr-o serie de evenimente organizate de Comitetului Economic și Social European.

OLIVER RÖPKE, președintele Comitetului Economic și Social European: "În ultimii ani am văzut că accesul la informație a fost atacat prin mai multe campanii de dezinformare. Acestea afectează și credibilitatea instituțiilor, credibilitatea domeniului de știință și cercetare. Dezinformarea influențează din ce în ce mai mult societatea noastră."

ANA REVENCO, director al Centrului pentru combaterea dezinformării: " Accentul pe care noi îl punem și îl vom pune în continuare este pe comunicarea strategică, susținerea parteneriatelor, implicarea tuturor grupurilor din societate și dezvoltarea competențelor publicului larg de a naviga în siguranță."

Republica Moldova este deseori ținta dezinformărilor, iar pentru a face față provocărilor este nevoie de implementarea unor instrumente eficiente, ne-a spus viceprim-ministrul pentru integrare europeană, Cristina Gherasimov.

CRISTINA GHERASIMOV, viceprim-ministru pentru integrare europeană: "Este foarte important ca noi să găsim care sunt acele instrumente care ne ajută să devenim mai rezilienți, care ne ajută să luptăm cu dezinformarea prin a fi mai bine informați."

IULIAN GROZA, director executiv IPRE: "Este foarte important ca cetățenii să fie conștienți care sunt aceste provocări, cum putem să fim mai imuni față de încercările de a ne dezinforma. Este foarte important să avem posibilitatea să ne informăm din surse credibile, transparente."

La conferință au participat și mai muți studenți, care ne-au spus că observă deseori că oamenii nu se informează din surse credibile.

Aceasta este a doua campanie de combatere a dezinformării organizată de Comitetul Economic și Social European. În cadrul proiectului, sunt desfășurate campanii de informare în statele membre ale Uniunii Europene, dar și în țările candidate.

Opinia ta contează. Comentează!