Mesaje de unitate la Kiev
Politic 22 noiembrie 2023, 17:26 | 373

Fără rezistența Ucrainei, Republica Moldova ar fi următoarea în calea Rusiei. Declarația a fost făcută aseară de președintele, Maia Sandu, în cadrul vizitei sale la Kiev. Potrivit șefei statului, Republica Moldova și Ucraina trebuie să devină state membre ale Uniunii Europene, iar procesul de integrare trebuie să se desfășoare cât mai rapid. Președintele Volodimir Zelenski și-a exprimat speranța ca negocierile de aderare să fie deschise în luna decembrie. „Extinderea Europei este și va rămâne un proces bazat pe merit”, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel, care, la fel, s-a aflat la Kiev.

MAIA SADU, președintele Republicii Moldova: "Domnule președinte Zelenski, astăzi vă mulțumesc în numele cetățenilor Republicii Moldova pentru sacrificiul imens pe care soldații dumneavoastră îl fac pe câmpul de luptă pentru a rezista în fața brutalității Rusiei și pentru sacrificiul pe care toți ucrainenii îl fac pentru ca țara lor să rămână liberă și independentă. Fără această rezistență, noi în Moldova știm că țara noastră ar fi următoarea în calea Rusiei. Următoarea și probabil nu ultima. Apărând Ucraina, apărați și Moldova."

Atacurile hibride ale Rusiei împotriva Moldovei nu contenesc și pe măsură ce Republica Moldova se apropie de aderarea la Uniunea Europeană, tentativele Rusiei de a zădărnici procesul devin mai puternice și mai sofisticate, a adăugat Maia Sandu. Șefa statului i-a îndemnat pe liderii statelor europene să voteze pentru deschiderea negocierilor de aderare cu țara noastră.

MAIA SADU, președintele Republicii Moldova: "Fac un apel către toate statele membre UE să sprijine unanim deschiderea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană deopotrivă cu Moldova și Ucraina la Consiliul European de luna viitoare, de la Bruxelles. Când este vorba de extinderea Uniunii Europene, două lucruri sunt mai importante ca niciodată: unitatea și viteza."

Spre integrarea deplină în Uniunea Europeană aspiră și Ucraina.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Credem că Uniunea Europeană va fi pregătită să ne întâlnească la jumătatea drumului, așa cum a promis, astfel încât până la sfârșitul anului, în decembrie, să fie luată o decizie politică de a începe negocierile de aderare și de a ne îndrepta spre integrarea deplină."

Sprijinul blocului comunitar pentru Ucraina și pentru Republica Moldova va continua, a declarat președintele Consiliului European, Charles Michel.

CHARLES MICHEL, președintele Consiliului European: "Dragă președinte Zelenski, dragă președinte Sandu, dragă popor al Ucrainei, dragă popor al Moldovei, noi vom depune tot efortul pentru a vă sprijini ambițiile și aspirațiile legitime. Progresele atât ale Ucrainei, cât și ale Moldovei sunt impresionante. Aderarea la UE nu se face peste noapte. Extinderea este și va rămâne un proces bazat pe merit. Este un proces solicitant. Uneori poate fi frustrant, iar eforturile trebuie să continue, în special în ceea ce privește statul de drept."

Maia Sandu și Charles Michel au întreprins marți, 21 noiembrie, o vizită la Kiev, unde s-au întâlnit cu Volodimir Zelenski. În aceeași zi, Ucraina a marcat zece ani de la începutul mișcării de protest, izbucnită după ce președintele de atunci, Viktor Ianukovici, a refuzat să semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Manifestațiile au început pe 21 noiembrie 2013 și s-au încheiat violent, în februarie 2014. De atunci, revolta este numită „Revoluția demnității”.

Opinia ta contează. Comentează!