Atașatul militar al Rusiei la Londra este un ofițer de informații nedeclarat, a anunțat ministrul britanic de Interne
Externe 9 mai 2024, 15:55 | 196

Marea Britanie îl va expulza pe atașatul militar al Rusiei, va elimina statutul diplomatic al unor proprietăți și va limita durata vizelor diplomatice rusești. „Atașatul militar al Rusiei la Londra este un ofițer de informații nedeclarat”, a anunțat ministrul britanic de Interne, folosind un limbaj extrem de dur pentru acest nivel oficial, potrivit TVR Info.

JAMES CLEVERLY ministrul britanic de Interne: "Îl vom expulza pe atașatul rus al Apărării, care este un ofițer de informații militare nedeclarat. Vom retrage statutul de sediu diplomatic mai multor proprietăți rusești din Marea Britanie, inclusiv pentru Seacox House – o proprietate deținută de ruși în Sussex – și pentru secția de comerț și apărare din Highgate, despre care credem că au fost folosite pentru obținerea de informații. Și impunem noi restricții privind vizele diplomatice rusești, inclusiv limitarea duratei de timp pe care diplomații ruși o pot petrece în Marea Britanie."

Atașatul militar Maxim Elovik era de cel puțin zece ani în Marea Britanie. Înainte de acest post, Elovik a ocupat funcția de atașat militar adjunct la ambasada Rusiei din Washington DC. Este pentru prima dată când Marea Britanie expulzează un atașat militar rus, de la sfârșitul Războiului Rece încoace. Adresându-se Parlamentului, James Cleverly a dat coordonatele unui model de „activitate malignă” desfășurată de Rusia în Marea Britanie și în Europa.

JAMES CLEVERLY ministrul britanic de Interne: 'Există un model mult mai larg de activitate malignă rusească în Europa. Acesta include planuri de activități de sabotaj la adresa ajutorului militar pentru Ucraina, în Germania și Polonia, spionaj în Bulgaria și în Italia, atacuri cibernetice și activități de dezinformare, violarea spațiului aerian, bruiaj GPS cu impact asupra aviației civile."

„Moscova ne va acuza de rusofobie în timp ce va propaga isterie, dar poporul și guvernul britanic nu vor cădea în capcană”, a avertizat Cleverly. Totul face parte dintr-un nou set de sancțiuni la adresa Moscovei, care, evident, nu a rămas indiferentă. Purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a declarat că astfel de acțiuni ale autorităților britanice confirmă pe deplin prejudecata și ostilitatea liniei engleze față de Rusia. „Am avertizat în repetate rânduri Londra că orice acțiune neprietenoasă va primi un răspuns inevitabil. Reacția Rusiei va fi dură și măsurată”, a spus Zaharova, citată de presa moscovită.

Opinia ta contează. Comentează!