Inițiativa Primăriei privind sterilizarea gratuită a 150 de pisici de companie urmărește un singur scop - să economisească bani
Social 23 aprilie 2024, 15:57 | 584

Inițiativa Primăriei Chișinău, privind sterilizarea gratuită a doar 150 de pisici de companie, urmărește un singur scop - să economisească bani. De această părere sunt activiștii pentru protecția drepturilor animalelor, potrivit cărora, autoritățile municipale au suficiente resurse pentru a steriliza mii de animale, și nu doar pisici. De partea cealaltă, reprezentanții Primăriei spun că situația e dictată de lipsa unui buget aprobat de Consiliul municipal.

ANASTASIA COZLOVSCHI, activist pentru protecția drepturilor animalelor: "Asta e o acțiune de PR. Ea nu ajută în fond cu nimic. Chișinăuienii trebuie să cunoască - Primăria municipiului Chișinău are de unde și are capacitatea de a sterilizare cu miile. Și nu doar pisicile de casă, dar și câinii, și maidanezii, fiindcă întreprinderea pentru acest an cere vreo nouă milioane de lei. Adică 150 de sterilizări e tot ce pot ei să ne ofere?"

LEO OGARIOV, activist pentru protecția drepturilor animalelor: "Dacă noi facem ceva episodic, haotic, 150 de pisici, asta e un fel de umor. Asta nu rezolvă nicio problemă. Toate măsurile în privința animalelor trebuie să fie în context, ele trebuie să fie una după alta."

Primăria Chișinău a anunțat că cererea depășește cu mult oferta și că toate locurile pentru sterilizarea gratuită a pisicilor cu stăpân au fost suplinite.

ANASTASIA COZLOVSCHI, activist pentru protecția drepturilor animalelor: "Și ei spun că noi vom căuta finanțare. Iată asta deja e interesant. Deci, nu a fost oare campania asta cu scop de a avea motiv să zici că noi nu avem bani și să mergi să cauți finanțare pe la organizații internaționale?"

Activiștii afirmă că văd o problemă și cu sterilizărilor câinilor fără stăpân.

LEO OGARIOV, activist pentru protecția drepturilor animalelor: "Întreprinderea municipală din câte văd, lucrează așa, în mod semi-închis sau semi-deschis. Evidența merge, dar merge foarte greu, dar noi trebuie să ținem minte că evidența este cea mai importantă soluție,pentru că noi înțelegem unde noi cheltuim acești bani. De fiecare dată, întreprinderea cere mai mulți bani, dar noi nu înțelegem unde se duc acești bani."

Situația e dictată de resursele financiare, afirmă directorul întreprinderii municipale pentru protecția animalelor, asta deși, potrivit bugetului provizoriu, doar trei milioane de lei au fost alocate pentru a captura, steriliza și vaccina animalele cu și fără stăpân.

RUSLAN DARIE, director, întreprinderea municipală ”Supravegherea și Protecția Animalelor”: "Din sursele financiare pe care le avem, acelea și le-am alocat pentru sterilizare. S-au înregistrat peste 300 de pisici, conform statisticilor din anii precedenți, noi am crezut că se vor înregistra circa 150 de proprietari. Vom identificare surse financiare în cadrul Consiliului municipal Chișinău, pentru a le steriliza și pe celelalte."

În ceea ce privește maidanezii, Primăria Chișinău anunța la începutul lunii martie că își propune să sterilizeze, în 2024, peste o mie de câini fără stăpân. Potrivit lui Ruslan Darie, până în prezent au fost sterilizați peste patru sute de maidanezi.

Opinia ta contează. Comentează!