Negocierile de aderare, în luna iunie
Politic 21 mai 2024, 19:50 | 577

Belgia, care deține în acest semestru președinția rotativă a Uniunii Europene, intenționează să înceapă negocierile de aderare cu Republica Moldova și Ucraina în luna iunie. Anunțul a fost făcut de șefa diplomației de la Bruxelles, Hadja Lahbib. Mai mult, ar fi fost stabilită și data preliminară pentru demararea negocierilor - 25 iunie, scrie Politico. La Bruxelles, premierul Dorin Recean a declarat că Republica Moldova ar urma să fie gata până la sfârșitul lunii iunie pentru a demara negocierile, iar comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a spus că Guvernul de la Chișinău mai are de îndeplinit unele sarcini.

Negocierile de aderare la Uniunea Europeană pot începe doar după ce va fi organizată o conferință interguvernamentală la Bruxelles. Această întrunire ar urma să fie organizată în viitorul apropiat, notează Agerpres.

HADJA LAHBIB, ministrul Afacerilor Externe al Belgiei: "Rămânem angajați să organizăm prima conferință interguvernamentală în timpul acestei Președinţii, înainte de sfârșitul lunii iunie, cu Republica Moldova și Ucraina."

Întrebat de reporterul Jurnal TV, dacă a fost stabilită data de 25 iunie pentru demararea negocierilor, premierul Dorin Recean a declarat că există un asemenea obiectiv, dar nu a fost stabilită o zi anume. Iar comisarul european pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi, a spus că Guvernul de la Chișinău mai are de lucru.

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Noi avem obiectivul să fim pregătiți pentru sfârșitul lui iunie. Și Comisia, și statele membre, au nevoie să se pregătească. Nu există o dată, dar există un obiectiv."

OLIVER VARHELYI, comisar european pentru vecinătate și extindere: "Comisia a făcut toate propunerile pentru ca Consiliul să convoace prima conferință interguvernamentală. Dacă putem convoca această conferință până la data pe care ai menționat-o, rămâne de văzut. Sigur, ar fi ușor să atingem obiectivul dacă toate sarcinile vor fi realizate."

Politico subliniază că obstacolul cheie pentru Ucraina, în procesul de aderare, rămâne a fi Ungaria. Aceasta se opune candidaturii Kievului și invocă probleme nerezolvate legate de minoritățile maghiare din Ucraina. Cu toate acestea, jurnaliștii de la Politico scriu că există o speranță ca aceste negocieri de aderare să demareze pe 25 iunie, chiar și în contextul în care Ungaria va prelua președinția rotativă a Uniunii Europene la sfârșitul lunii iunie.

Cât despre Republica Moldova, Ungaria nu se opune procesului de aderare la blocul comunitar. Acest mesaj a fost transmis de câteva ori, de la Bruxelles, de către Viktor Orban sau de purtătorii săi de cuvânt.

În luna decembrie a anului trecut, Consiliul European a decis să deschidă negocierile de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Țara noastră a obținut statutul de candidat pentru aderare la blocul comunitar în iunie 2022.

Opinia ta contează. Comentează!