Francez tras pe sfoară de o moldoveancă
Social 2 iunie 2019, 16:09 | 31438

Aventurile unui investitor francez în Moldova

A venit în Republica Moldova la invitația unei femei pe care a cunoscut-o prin intermediul anunţurilor matrimoniale și a decis să pornească o afacere în agricultură, o livadă modernă în care a investit sute de mii de euro, dar riscă să rămână fără investiții după un proces îndelungat cu justiția moldovenească. Este istoria unui cetățeanului francez Patrick Sannier, care atras de clima prielnică și prețurile mici la terenurile agricole, a decis să ponească o afacere în agricultură. Deoarece în Republica Moldova, cetățenii străini nu pot procura pământ, Patrick Sannier, a înregistrat terenurile agricole pe numele Marina Fadievici, angajată în calitate de maseuză la un salon de frumusețe din Bălți. Pe parcursul a doi ani, francezul i-a transmite acesteia cu regularitate prin intermediul transferurilor bancare, circa două milioane de lei, bani cu care au fost procurate peste 200 de hectare de teren, pe 30 dintre care, a fost plantată o livada. În acest scop, au urmat investiții in construcția unui depozit pentru frigider și cumpărarea tehnicii. Toate planurile au fost, însă date peste cap cînd relația dintre cei doi s-a încheiat. Marina Fadievici nu a renunțat, însă, și la afacere. Aceasta a dorit să-și păstreze terenurile scrise pe numele ei, dar cumpărate din banii cetateanului francez. Ca sa scape de Patrick Sannier, Marina Fadievici face niște poze cum acesta lucreaza în livadă și depune o plângere la poliție că francezul activează ilegal. Și Patrick Sannier depune la rândul său, o plângere la Procuratura Bălți pe numele Marinei Fadievici, iar oamenii legii intentează pe numele femeii un dosar penal pentru escrocherie. Marina Fadievici nu a pierdut timpul și a depus imediat o cerere în instanța civilă în care a solicitat de la firma francezului, 25 de milioane de lei pentru că i-a oferit terenurile în arendă. Chiar dacă Sannier a prezentat dovezile a zeci de transferuri, instanța i-a dat câștig de cauză femeii. În urma anulării măsurilor de asigurare de către instanța de judecată de la Bălți, aproape jumătate din terenurile procurate de fondatorul Sannier Patrik au fost înstrăinate de către femeia cu care cetățeanul francez a făcut cunoștință pe un site de matrimoniale. Majoritatea terenurilor au fost vândute lui Maxim Buzurnâi care gestionează firma SEL- MAX Company. Tatăl acestuia, Sergiu Buzurnâi, care este și primar în localitatea Sadovoe din municipiul Bălți, figurează ca fondatorul firmei.

Sannier Patrik a încetat să investească în afacerea sa, imediat ce a înțeles ca nu există nicio siguranță ca să obțină dreptate în instanțe.

În afacere au fost investite sume impunătoare, susține administratorul Valeriu Albot.

Valeriu Albot susține că în spatele Marinei Fadievici ar sta alte persoane care-și urmăresc interesele.

După ce Curtea Supremă de Justiție i-a dat câștig de cauză francezului iar Marina Fadievici urmează sa-i întoarcă francezului o parte din investiții, Sannier Patrik riscă să rămână și fără celelalte 56 de hectare de pământ unde sunt sădite livezi de fructe. Asta după ce Marina Fadeivici ar fi împrumutat de la Maxim Buzurnâi care i-a cumpărat terenurile, și alți doi cetățeni Vladimir Strechi și Iavtuhovschi Victor aproape 80 de mii de euro. Coincidența sau nu, toți acești trei cetățeni au mers în aceeași zi la judecătoria din Bălți unde au depus cerere de chemare în judecată pentru restituirea banilor. Interesele acestor trei indivizi ar fi fost apărate de către avocatul Angela Gherasin, soția președintelui judecătorii Bălți, Dumitru Gherasim care a examinat și dosarul lui Buzurnâi contra Marinei Fadievici. Am mers acasă la Marina Fadievici să aflăm dacă a împrumutat într-adevăr acești bani și în ce relație se află cu familia Buzurnâi, însă nu ne-a deschis nimeni ușa.

Am mers și la locul de muncă a Marinei Fadeivici. Aceasta lucrează maseuză într-un salon din Bălți, dar nu am gasit-o nici acolo. Am încercat să vorbim și cu Maxim Buzurnâi, fiul primarului din Sadovoe, care i-ar fi umprumutat bani Marinei, însă o angajată a acestuia ne-a spus că nu este pe loc.

Am încercat de nenumărate ori să-l contactăm la telefon, însă acesta întrerupea apelurile.

Am mers și la tatăl celui care i-ar fi împrumutat bani femeii, primarul din Sadovoe, Sergiu Buzurnâi, dar nici el nu era la locul de muncă.

La o distanță de cîteva zile, am mai făcut o încercare de a discuta cu primarul Sergiu Buzurnâi, însă, o angajată a primăriei, ne-a spus că acesta este la masă.

La puțin timp, însă, o altă angajată ne-a declarat că este plecat de dimineață la Chișinău.

Precizăm că Serghei Buzurnîi a fost al 9-lea în lista candidaților în circumscripțiile uninominale la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova din partea Partidului Democrat. Buzurnîi a fost înaintat pe circumscripția nr. 9, care include o parte a municipiului Bălți și două sate din raionul Fălești.

Am fost și la judecătoria din Bălți pentru a vorbi cu președintele acesteia, Dumitru Gherasim și să aflăm dacă soția sa Angela Gherasim îi apără interesele lui Maxim Buzurnâi și în ce relație se află cu familia acestuia. De asemenea, cât este de corect să examineze o cauză în care soția lui figurează în calitate de avocat și de ce Maxim Buzurnâi care este antreprenor a fost scutit de la plata taxei de stat fără a anexa probe ce ar demonstra situația materială dificilă așa cum prevede legea. Angajații de la judecătoria Bălți ne-au spus, însă, că Dumitru Gherasim este plecat în concediu. 

Opinia ta contează. Comentează!