9 mai, un indicator al politicii ruse
Social 8 mai 2024, 19:58 | 483

Celebrarea zilei de 9 mai a devenit un indicator al politicii externe a Moscovei, o teză a propagandei rusești, potrivit căreia, „Uniunea Sovietică a fost singura forță adevărată care a luptat împotriva Germaniei naziste și a fascismului”. Sunt opiniile experților de la Chișinău, care spun că așa zisa „denazificare” a devenit principalul motiv oficial al Kremlinului pentru a invada Ucraina.

ARTUR LEȘCU, doctor în istorie, expert WatchDog.MD: "9 mai 1945, ziua în care războiul ar fi trebuit să fie doar o amintire urâtă și să marcheze instaurarea păcii, a devenit victima unei falsificări grandioase. Poate părea cu adevărat șocant pentru realitățile zilei de azi, dar URSS a organizat parade militare cu ocazia aniversării zilei de 9 mai doar de patru ori. După ‘49, veteranii de război nu au primit niciun fel de premii. Nici pentru cetățeni nu era o zi de mare sărbătoare, 9 mai a fost declarată zi liberă doar în 1945, 46 și 47. Ulterior, această practică a fost sistată."

Pe timpul lui Stalin, a avut loc doar o singură paradă militară în legătură cu victoria în război - pe 24 iunie 1945. Pe 9 mai, imediat după capitularea Germaniei, partea festivă organizată de Moscova s-a limitat doar la salve de artilerie. După 1945, Stalin nu a mai organizat parade militare, deoarece înțelegea foarte bine că victoria a fost obținută cu un preț mult prea mare, pe care popoarele din URSS nu-l puteau ierta ușor și nici uita prea repede, susține istoricul Artur Leșcu.

ARTUR LEȘCU, doctor în istorie, expert WatchDog.MD: "Nemulțumirea ar fi putut provoca proteste. Iar nemulțumiți erau milioane de civili, care au văzut războiul cu proprii ochii; 11 milioane de militari, cât număra armata roșie în 1945; zeci de milioane de cetățeni sovietici, care au trăit sub ocupație militară; deținuții lagărelor de concentrare; foști prizonieri de război sau partizani, mulți dintre care, abia ieșiți din lagărele germane, erau trimiși direct în lagărele sovietice!"

Cele mai masive schimbări în celebrarea Zilei Victoriei au apărut în „perioada Putin”, spun experții.

ARTUR LEȘCU, doctor în istorie, expert WatchDog.MD: "După venirea lui Putin la putere, au fost organizate de patru ori mai multe parade decât în toată perioada sovietică. Kremlinul își asumă de facto întregul merit pentru victoria într-un război la care Rusia are la fel de multe merite ca orice alt popor trecut prin URSS, inclusiv Ucraina."

Astfel, sacralizarea victoriei oferă puterii de la Moscova justificarea pentru implementarea celor mai restrictive și medievale legi punitive, concluzionează experții WatchDog. Potrivit acestora, orice discuție liberă pe tema celui de-al Doilea Război Mondial a devenit astăzi imposibilă în Rusia. Cei care abordează subiectul riscă să fie pedepsiți pentru „defăimare” sau „falsificare”.

Opinia ta contează. Comentează!