Se bucură de o grădiniță modernă
Social 10 mai 2024, 19:42 | 2581

O grădiniță din Cahul este de mai mult de doi ani modelul unei instituții moderne, care întrunește toate condițiile necesare. Grădinița, una dintre cele mai mari din oraș, a devenit eficientă și din punct de vedere energetic. Acoperișul a fost schimbat, iar pereții - termoizolați. Instituția preșcolară a fost dotată și cu echipament didactic performant. Totul - datorită Uniunii Europene, care a contribuit cu circa 45% din costul total al lucrărilor.

Lucrările de renovare a grădiniței au început în vara anului 2021 cu bani europeni, în cadrul programului „EU4Moldova: Regiuni-cheie”. Acoperișul a fost schimbat, pereții exteriori au fost izolați termic, iar geamurile - înnoite parțial. A fost schimbat și sistemul interior de încălzire.

ANGELA BOGOS, director, grădinița „Prichindel”: "Datorită faptului că a fost făcută termoizolarea instituției am observat că în ultimii doi ani, noi achităm mai puțin gazele naturale, fiindcă, în afară că a fost făcută termoizolarea, a fost schimbat și sistemul de încălzire. Avem și o cazangerie nouă, performantă. Mai mult de 45 de procente am plătit mai puțin pentru gazele naturale."

Copiii au acum acces la servicii de sanitație moderne. Le este asigurat confortul și intimitatea. Douăsprezece blocuri sanitare au fost renovate. Pe lângă aceasta, instituția a beneficiat de echipament didactic performant. Lucrurile sunt lesne de făcut, când există table interactive, laptopuri moderne și jocuri pentru dezvoltarea diferitelor abilități ale copiilor, spun cadrele instituției.

ECATERINA HODINITU, educatoare: "Avem 14 laptopuri în grădiniță, avem multe și diverse jocuri educative, instructive pentru copii, care ne ajută foarte mult la desfășurarea activităților interesante."

De o grădiniță cu toate cele necesare se bucură toată lumea, afirmă autoritățile locale.

NICOLAE DANDIȘ, primar, orașul Cahul: "Mă bucur că atât cadrele didactice, cât și părinții sunt mulțumiți de condițiile create. Există o atmosferă frumoasă, pozitivă."

Renovarea grădiniței a costat opt milioane de lei. Contribuția programului „EU4Moldova: regiuni-cheie” a fost de 3,5 milioane milioane de lei, iar cea a autorităților publice locale - de 4,5 milioane de lei. Un reportaj amplu la acest subiect urmăriți mâine, la Jurnalul Săptămânii.

Opinia ta contează. Comentează!