Tornadele au devastat centrul SUA
Externe 29 aprilie 2024, 20:25 | 223

Peste 100 de tornade au devastat centrul Statelor Unite în ultimele trei zile. Cel puțin șase oameni au murit, iar zeci de persoane au suferit traumatisme. Sute de case și depozite au fost spulberate. Cel mai grav bilanț este în statul Oklahoma, unde sunt patru morți, inclusiv un bebeluș de patru luni. Ieri, peste șapte milioane de americani au fost sub alertă de tornadă. Este de așteptat ca vremea instabilă să continue și azi și să producă noi fenomene extreme, inclusiv furtuni, ploi abundente și grindină. Între timp, tabloul lăsat de tornade este de-a dreptul catastrofal.

De vineri până duminică, au fost înregistrate mai mult de o sută de tornade. Nu doar în Oklahoma, ci și în Iowa, Nebraska, Texas și Missouri. Vârtejurile au traversat regiuni întinse și au lăsat în urmă distrugeri masive.

În Nebraska, o tornadă a dărâmat o hală industrială în care se aflau 70 de oameni. Trei persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale. Rezultatul tornadelor sunt zeci de clădiri distruse, linii electrice dărâmate, trenuri deraiate.

În Omaha, o tornadă a făcut praf mai multe avioane de mici dimensiuni, pe un aerodrom. Oamenii aflați acolo s-au refugiat însă la timp în terminal și au scăpat cu viață. Guvernatorul de Oklahoma, Kevin Stitt, a confirmat duminică moartea a patru persoane în acest stat și a declarat stare de urgenţă pentru 30 de zile. Fotografii şi înregistrări video postate pe reţelele sociale arată zeci de case complet distruse şi vehicule zdrobite.

KEVIN STITT, guvernatorul statului Oklahoma: "Cu siguranță, este cel mai mare dezastru de când sunt eu guvernator. Ceea ce am văzut în centrul orașului Sulphur este de necrezut."

La peste 100 de kilometri depărtare, la Holdenville, alte două persoane şi-au pierdut viaţa, presa locală raportând că un copil de patru luni se află printre victime. Cei care au supraviețuit urgiei sunt îngroziți de cele întâmplate.

În mai multe localităţi au fost înregistrate ploi puternice, iar alertele meteo au rămas în vigoare, în special cu risc de inundaţii, grindină şi tornade. Peste 25 de mii de case au rămas fără curent în Texas şi peste 19 mii în Oklahoma. Tornadele, un fenomen meteorologic pe cât de impresionant, pe atât de greu de prezis, sunt relativ frecvente în Statele Unite, în special în centrul şi sudul ţării. Este însă foarte rar ca tornade de mare amploare să se succeadă în acest ritm, atenționează meteorologii.

Opinia ta contează. Comentează!