SUA au adoptat un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari, care oferă asistenţă Ucrainei, Israelului și Taiwanului
Externe 22 aprilie 2024, 18:51 | 204

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski cere ca ajutorul aprobat recent de Camera Reprezentanților a Statelor Unite să ajungă cât mai repede pe câmpul de luptă, în condițiile în care rușii avansează amenințător. De partea cealaltă, Moscova afirmă că asistența pe care americanii o promit ucrainenilor este „un război hibrid” al Statelor Unite împotriva Rusiei, notează Reuters. Planul de ajutor adoptat de Camera Reprezentanților va începe să fie examinat marți de Senat, iar apoi urmează să fie semnat de președintele Joe Biden, scrie France 24.

Camera Reprezentanţilor a adoptat sâmbătă, cu sprijin bipartizan larg, un pachet legislativ de 95 de miliarde de dolari, care oferă asistenţă de securitate Ucrainei, Israelului şi Taiwanului, în urma obiecţiilor din partea unor republicani.

MIKE JONHSON, președintele Camerei Reprezentanților Statelor Unite: "Am spus-o foarte simplu și repet cum sună o veche zicală militară: preferăm să trimitem arme în conflictele străine, înainte de a trimite acolo trupele noastre."

Kievul califică votul Camerei Reprezentanților drept o „șansă pentru victorie”.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Și desigur, acum purtăm discuții cu partea americană la toate nivelurile necesare. Pentru noi este importantă acum o decizie operativă a Senatului privind pachetul militar pentru Ucraina, care este crucial pentru noi. Așadar, Oficiul și diplomații noștri lucrează activ pentru a asigura o decizie politică pozitivă privind aprobarea rapidă a ajutorului."

„Fiecare lider și fiecare stat, care ne ajută în acest sens sunt adevărați salvatori”, a mai declarat Zelenski.

Rusia va da „un răspuns necondiționat și hotărât” acestei mișcări a Statelor Unite de a se implica mai mult în războiul din Ucraina, a reacționat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Planul de ajutor adoptat de Camera Reprezentanților va începe să fie examinat marți de Senat și apoi trebuie semnat de președintele Joe Biden, care a salutat „ajutorul crucial” sâmbătă, scrie France 24.

Opinia ta contează. Comentează!