Dorin Chirtoacă și-a anunțat demisia
Politic 19 februarie 2018, 11:11 | 2409

Primarul suspendat al capitalei, cercetat penal în dosarul parcărilor cu plată, și-a dat demisia în semn de protest. Declarația a fost făcută azi în cadrul unei conferințe de presă. Dorin Chirtoacă a spus că, dacă nu poate reveni la serviciu, fiind legat de mâini și de picioare, atunci alege să se retragă. Totodată, el a subliniat că a câștigat mandatul de la cetățeni, nu de la Plahotniuc și Dodon, ca să le facă jocul. Pe de altă parte, purtătorii de cuvânt ai celor doi au calificat decizia lui Chirtoacă drept una corectă, iar reprezentanții opoziției susțin că hotărârea a fost luată cu întârziere.

După ce și-a anunțat demisia, Dorin Chirtoacă a declarat că dacă la alegerile următoare va candida Vladimir Plahotniuc și Igor Dodon, atunci și el se va înregistra în cursă.

Primarul suspendat a făcut și unele acuzații, precizând totodată că a câștigat mandatul de la cetățeni, nu de la Plahotniuc, Dodon sau de la alți politicieni aflați la guvernare.

În opinia lui Dorin Chirtoacă, reprezentanții PD sunt acum împotriva schimbărilor la cârma Primăriei capitalei și au planuri în privința instituției pentru alegerile din 2019.

În context, reprezentații partidelor de opoziție au spus că forțele antioligarhice ar trebui acum să-și unească puterile pentru a nu permite capturarea capitalei de către PD.

Solicitat pentru o reacție, purtătorul de cuvânt al PD, Vitalie Gamurari, a calificat demisia lui Chirtoacă drept „un lucru firesc din partea unui politician care s-a discreditat pe parcursul ultimilor ani”. Iar cu referire la acuzațiile aduse de primarul suspendat, a spus că membrii PD sunt obișnuiți cu ele și că vin din partea unui politician care are probleme cu justiția și care a încălcat orice normă morală. Gamurari a adăugat că este prematur să vorbească despre un candidat al PD la șefia Primăriei capitalei. Iar purtătorul de cuvânt al șefului statului, Ion Ceban, a scris pe o rețea de socializare că hotărârea lui Chirtoacă este una dintre puținele decizii corecte pe care acesta le-a luat.

În același timp, PPEM anunță într-un comunicat de presă că respectă decizia edilului de a demisiona, dar adaugă că este vorba despre ”o tentativă de a arunca societatea în noi dezbateri cu tentă electorală, deviind atenția de la procesul de reformare a Primăriei”.

Amintim că la începutul acestei săptămâni, și primarul de Bălți, Renato Usatîi, și-a anunțat demisia din această funcție. Asta din motiv că guvernarea i-ar fi creat "toate condițiile" ca el să nu poată reveni în următoarea perioadă acasă, iar colegii săi din formațiunea ”Partidul Nostru” ar fi supuși presiunilor.

Opinia ta contează. Comentează!