Securitatea statului, în pericol
Social 26 aprilie 2024, 19:38 | 714

Dezbateri încinse aseară la emisiunea „Cabinetul din Umbră”. Istoricul Octavian Țâcu a acuzat autoritățile că „se joacă de-a justiția” în timp ce securitatea statului este pusă în pericol de o grupare criminală, care a format „un guvern în exil” la Moscova, servil intereselor Kremlinului. De partea cealaltă, deputatul PAS Vasile Grădinaru spune că guvernarea se ține de buchea legii.

Invitații emisiunii au vorbit despre crearea blocului „Pobeda” la Moscova și au spus că astfel regimul de la Kremlin a arătat pe cine zămislește să pună la guvernare în Republica Moldova.

OCTAVIAN ȚÂCU, istoric, fost deputat: "Este un guvern pe care armata rusă îl aduce și îl instalează la Chișinău. Cât voi vă scremeți și vă gândiți când o să fie dosar, parchet. În cel mai bun caz, o să vină la putere și o să vă facă la toți dosare într-o săptămână și o să fiți condamnați pentru complicitate la grupul criminal Maia Sandu și PAS. În cel mai rău caz, o să vă împuște pe toți în fața Parlamentului. Vă jucați de-a statul și de-a justiția."

VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: "Prin asta și ne deosebim de ei. Ei folosesc mijloace ilegale, iar noi respectăm legea. Și dacă noi n-o să respectăm legea, o să ajungem la CEDO, o să fie casată decizia și va fi trimisă înapoi."

Potrivit jurnalistului din autonomia găgăuză Mihail Sirkeli, condamnatul Ilan Șor, aciuat la Moscova, arată deschis că va utiliza statutul juridic al autonomiei găgăuze împotriva independenței și suveranității Republicii Moldova.

MIHAIL SIRKELI, jurnalist din autonomia găgăuză: "Ceea ce au făcut ei la Moscova este un semnal pentru găgăuzii care îl așteaptă pe Putin. Totodată, ei au arătat că pregătesc un guvern colaboraționist al Moscovei acolo, pe care vor să-l instaleze aici. Ei au arătat pe cine vor pune la guvernare în Republica Moldova - pe Guțul, ca să-i umilească pe moldoveni. Ei demonstrează acest semnal."

„Acțiunile statului trebuie să fie ferme, iar aici nu există jumătăți de măsură”, a adăugat Octavian Țâcu. Deputatul PAS Vasile Grădinaru a răspuns că procurorii ar putea să identifice probe pentru ca politicienii care au fost recent la Moscova să fie trași la răspundere penală pentru trădare de patrie.

VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: "Ceea ce s-a întâmplat la Aeroport, s-a documentat faptul că este o contrabandă în scopul finanțării unui grup criminal organizat, iar despre asta se știa de mai înainte. Ca să demonstrezi că este trădare de patrie trebuie să demonstrezi și alte elemente și anume că aceste acțiuni erau îndreptate spre răsturnarea statului de drept, a ordinii constituționale. Nu știu în ce măsură au organele de drept această informație. Trebuie să vedem."

Marți, 23 aprilie, polițiștii au ridicat peste 20 de milioane de lei în cadrul perchezițiilor în care sunt vizați susținătorii blocului politic Victoria/Pobeda al fugarului Ilan Șor. Procurorii au efectuat 27 percheziții în mai multe localități la domiciliile celor implicați în schema infracțională, iar banii introduși în țară de mai mulți curieri, erau destinați finanțării ilegale a unor formațiuni politice din surse tenebre, afirmă autoritățile.

Opinia ta contează. Comentează!