Integrarea Europeană, consultări publice
Politic 8 aprilie 2024, 19:50 | 912

Parlamentul a publicat proiectul de lege privind modificarea Constituției în vederea introducerii parcursului european în Legea Supremă. În contextul pregătirii referendumului din toamnă, documentul a fost supus astăzi consultărilor publice. Autorii propun completarea preambulului Constituției cu două aliniate noi, dar și introducerea unui nou articol – „Integrarea în Uniunea Europeană”. Potrivit unor experți, dacă referendumul va trece, nu va fi nevoie de o majoritate constituțională în Parlament pentru a consfinți aderarea Republicii Moldova la blocul comunitar.

Proiectul de modificare a Constituției propune completarea preambulului Legii Supreme cu două alineate, prin care se reconfirmă „identitatea europeană a poporului Republicii Moldova” și se declară că integrarea europeană este un obiectiv strategic al Republicii Moldova. De asemenea, se propune introducerea unui Titlu și articol nou în Constituție.

NOUL ARTICOL PROPUS PENTRU COMPLETAREA CONSTITUȚIEI

1. Aderarea Republicii Moldova la tratatele constitutive ale Uniunii Europene, precum și aderarea la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, se stabilește de Parlament prin lege organică.

2. Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispozițiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare.

Experții care au participat la consultările publice de la Parlament spun că aceste modificări vor produce inevitabil efecte politice.

VALERIU PAȘA, expert al comunității WatchDog: "Prin participarea la referendum, cetățenii Republicii Moldova se exprimă ferm în favoarea aderării la tratatele Uniunii Europene și oferă împuternicirea guvernului și a unei majorități parlamentare obișnuite, 50+1 deputați, să ratifice toate tratatele fără a mai fi nevoie de operarea unor modificări adiționale la Constituție"

IULIAN GROZA, director executiv, IPRE: "Împuternicirea unei majorități parlamentare pentru a decide un act de aderare, mie mi se pare că este insuficient pentru a asigura garanții constituționale ale actului de aderare."

Conform legislației, Curtea Constituțională are la dispoziție zece zile să se expună asupra proiectului de modificarea a Legii Supreme. După aceasta, documentul va ajunge în Parlament. Ulterior, în cadrul referendumului constituțional, cetățenii vor decide dacă susțin sau nu modificarea Legii Supreme, a explicat președintele Comisiei juridice, Veronica Roșca. Referendumul privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost inițiat de președintele, Maia Sandu, și se va desfășura în ziua alegerilor prezidențiale.

Opinia ta contează. Comentează!