Ucraina așteaptă livrarea armelor
Externe 29 aprilie 2024, 15:57 | 212

Forţele ucrainene se confruntă cu o înrăutăţire a poziţiei în est şi aşteaptă livrarea cât mai grabnică de arme americane după aprobarea, pe 23 aprilie de către Congres, a unui pachet de ajutor de 61 de miliarde de dolari. Volodimir Zelenski a lansat un nou apel către comunitatea internaţională să livreze mai multe sisteme de apărare aeriană, să înceapă discuţiile oficiale pentru ca ţara sa să intre în Uniunea Europeană şi să invite Ucraina în NATO, relatează Reuters.

În discursul său de duminică seara, Zelenski spus că a vorbit cu liderul minorităţii din Camera Reprezentanţilor din SUA, Hakeem Jeffries, şi a mulţumit Congresului pentru adoptarea pachetului de ajutor, dar a adăugat că Ucraina lucrează cu toţi partenerii pentru a obţine o accelerare a livrărilor care să-i permită să-şi menţină poziţiile şi să perturbe planurile de război ruseşti.

VOLODIMIR ZELENSKI, președintele Ucrainei: "Ne aşteptăm la acele volume şi la acea anvergură, care pot schimba situaţia pe câmpul de luptă în interesul Ucrainei. În conversaţia mea cu domnul Jeffries am subliniat că sistemele „Patriot” sunt necesare şi avem nevoie de ele cât mai curând posibil."

În legătură cu intrarea în Uniunea Europeană, Zelenski a declarat că Ucraina a îndeplinit toate condiţiile pentru începerea discuţiilor de aderare, „iar acum Uniunea Europeană trebuie să îşi îndeplinească obligaţiile”.

Între timp, armata se confruntă cu o înrăutăţire a poziţiei în est. Comandantul-şef al forţelor ucrainene, Oleksandr Sîrski, afirmă că situaţia de pe front s-a „deteriorat”, relatează AFP şi Reuters. „Rusia atacă activ de-a lungul liniei frontului şi înregistrează succese tactice în anumite sectoare", a scris responsabilul ucrainean pe social media. Forţele Kievului au bătut în retragere în cel puţin trei locuri - satele Berdîci, Semenivka şi Novomihailovka, a precizat Sîrski.

Ucraina speră să primească în scurt timp un mult aşteptat transport de ajutor militar american, despre care oficialii afirmă că este de importanţă critică pentru a contracara invazia rusă.

Vineri, ministrul american al Apărării, Lloyd Austin, a anunţat o nouă componentă de asistenţă militară pentru Ucraina în valoare de şase miliarde de dolari, într-un moment în care Washingtonul încearcă să recupereze întârzierile în livrările către Kiev după luni de blocaj în Congres, scrie Agerpres, citând AFP.

Opinia ta contează. Comentează!