Prețurile nu vor mai arde buzunarele
Economic 13 februarie 2024, 20:14 | 682

Banca Națională prognozează că prețurile în acest an nu vor mai crește atât de alert precum în anii precedenți. Guvernatorul BNM, Anca Dragu, a prezentat astăzi un raport, potrivit căruia, inflația în 2024 va fi de aproximativ de 5%. Șefa băncii centrale spune că tendința pozitivă se atestă de cel puțin patru luni și este, în mare parte, rezultatul măsurilor restrictive de politică monetară ale BNM inițiate în vara anului 2021 și continuate consecvent până la finele anului 2022.

Potrivit raportului BNM, rata anuală a inflației s-a diminuat de la 8,6 la sută în luna septembrie 2023 până la 4,2 la sută în luna decembrie 2023.

ANCA DRAGU, guvernator al BNM: "Pentru a patra lună consecutivă inflația rămâne în intervalul de variație a țintei. Respectiv, în intervalul 3,5% și 6,5%. Pentru luna decembrie, inflația s-a situat la 4,2 la sută, iar în luna ianuarie, cifrele recente, foarte calde, arată o inflație de 4,6 la sută."

Guvernatorul BNM atras însă atenția că pe parcursul anului 2023 investițiile au scăzut semnificativ.

ANCA DRAGU, guvernator al BNM: "Avem o evoluție negativă a investițiilor și vedem acest grafic cu formare brută de capital fix, care are o reducere de 4,3%. Dacă ne uităm pe structură, în graficul din dreapta, remarcăm că rata anuală a investițiilor pe surse de finanțare rămâne pozitivă la nivelul bugetului de stat și a UAT-urilor."

Banca Națională estimează pentru anul 2024 o rată a inflației de aproximativ 5%.

ANCA DRAGU, guvernator al BNM: "Până la sfârșitul anului 2024, inflația va oscila în proximitatea țintei 4 -5 la sută, poate peste 5%, spre sfârșitul perioadei și se va menține intervalul de variație pe tot parcursul orizontului de prognoză."

Cea mai mare rată a inflație a fost înregistrată în trimestrul trei al anului 2022, când prețurile medii de consum au crescut cu peste 30%.

Opinia ta contează. Comentează!