Revoltaţi de faptul că guvernanţii continuă să le ignore revendicările înaintate încă din primăvara acestui an, manifestanţii din Piaţa Marii Adunări Naţionale au votat astăzi câteva rezoluţii şi spun că de mâine vor recurge la acţiuni de nesupunere civică. Mai exact, în semn de protest, vor refuza să achite facturile la curent electric şi gaze naturale. Totodată, membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale afirmă că vor colecta semnături pentru inițierea unui referendum privind alegerea şefului statului de către popor. "Nu mai putem tolera regimul oligarhic de la putere şi ne luăm ţara înapoi", au spus la unison protestatarii.
Sute de poliţişti au format trei cordoane între protestatari și clădirea Guvernului. Membrii Consiliului Marii Adunări Naţionale au făcut apel către aceştia să nu asculte comenzile oligarhilor şi le-au împărţit crizanteme.
Rând pe rând, de la tribuna protestului, experţi din diverse domenii au condamnat atitudinea puterii faţă de manifestanţi, calificând-o drept una ruşinoasă. Mai mult, unii dintre ei au venit cu propuneri privind scoaterea statului din captivitate, precum iniţierea unui referendum pentru alegerea directă a şefului statului şi constituirea unei alternative politice.
O apariţie-surpriză la miting a constituit-o cea a vicepreşedintelui Comisiei Electorale Centrale, care a declarat că alegerile ce au avut loc în 2014 şi 2015 au fost fraudate. Totodată, Ştefan Urâtu i-a îndemnat pe cetăţeni să lupte fiecare la locul său de muncă faţă de actuala putere.
Şi un consilier independent din local din Ştefan-Vodă a îndemnat manifestanţii să nu renunţe.
Spre finalul evenimentului, zecile mii de manifestanţi au votat mai multe rezoluţii. Prima a fost cea prin care a fost recunoscută starea de captivitate a statului.
O altă rezoluţie votată unanim de protestatari a fost cea a iniţierii acţiunilor de nesupunere civică.
Totodată, membrii Consiliului au mai declarat că îşi rezervă dreptul ca în viitor să recurgă şi la îndemnuri de grevă generală, în caz că autorităţile vor rămâne indiferente.
Am încercat să obţinem comentarii pe marginea evenimentelor din capitală din partea autorităţilor centrale, dar fără succes. Purtătorul de cuvânt al premierului a declarat că Valeriu Streleţ va organiza mâine un briefing la care va răspunde la întrebări, purtătorul de cuvânt al şefului statului nu a răspuns la telefon, iar reprezentanţii Serviciului de presă de la Parlament ne-au spus că deocamdată, nu există o reacţie.
Amintim că acţiunile de protest organizate de Platforma Civică "Demnitate şi Adevăr" au început acum jumătate de an, atunci când în Piaţa Marii Adunări Naţionale s-au adunat zeci de mii de oameni indignaţi de jaful din sistemul bancar, de corupţia din justiţie, dar şi de faptul că cei care s-au făcut vinovați de violenţele din 7 aprilie 2009 nu au fost pedepsiţi nici până în prezent. Întrucât autorităţile nu au reacţionat, la 6 septembrie a fost organizată o Mare Adunare Naţională, la care au participat în jur de o sută de mii de oameni. Tot în ziua cu pricina a fost creat în faţa Guvernului Oraşul Demnităţii şi Adevărului, în care oamenii şi-au instalat sute de corturi şi protestează în regim non-stop faţă de regimul oligarhic. Manifestanţii au votat o proclamaţie ce conţine mai multe revendicări adresate puterii, printre care demisia şefilor mai multor instituţii ale statului, a preşedintelui ţării, a Executivului şi Legislativului, deconspirarea proprietarilor mass-media, alegerea preşedintelui ţării de către popor, pedepsirea vinovaţilor pentru frauda din sistemul bancar, toate culminând cu organizarea alegerilor parlamentare anticipate în condiţii echitabile pentru toţi concurenţii electorali. Pe parcursul ultimei luni, Consiliul Marii Adunări Naţionale a insistat constant pe implementarea consecventă şi etapizată a revendicărilor, dar fără succes.