Știrile Curente

Meteo Horoscop
Primăriile, codașe la capitolul transparență
Majoritatea primăriilor sunt restanțiere la capitolul transparență. Este concluzia experților "IDIS Viitorul", care au monitorizat modul în care sunt făcute publice hotărârile luate de autoritățile raionale și dacă locuitorii participă în procesul decizional. Primarii recunosc faptul că mai au de lucru în acest sens, dar se justifică și spun că de vină ar fi lipsa timpului și a specialiștilor care ar putea să se ocupe de informarea oamenilor. 

Potrivit raportului, 39 de primării din cele 50 monitorizate nu au întocmit și nu au adus la cunoștință regulile interne de informare, consultare și participare în procesul de elaborare și adoptare a deciziilor. La fel, aproape nicio localitate nu are pe pagina electronică arhiva rezultatelor achizițiilor publice din cel puțin ultimii doi ani. Totodată, cei mai mulți aleși locali nu și-au publicat declarațiile cu privire la venituri și proprietăți.

Primarii au recunoscut că mai au de lucru la capitolul transparență. Ei spun că nu reușesc să asigure publicarea tuturor informațiilor, întrucât duc lipsă de specialiști, iar de foarte multe ori sunt nevoiți să se ocupe personal de acest lucru.

Potrivit autorului studiului, Viorel Pârvan, cele mai transparente autorități publice locale ar fi cele din orașele Cimișlia, Chișinău și Cahul. Totuși, și acestea au obținut doar aproximativ jumătate din punctajul maxim. 
11 October 2016 19:30 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64