Știrile Curente

Meteo Horoscop
FBI a iniţiat investigaţii în dosarul BEM
Biroul Federal de Investigaţii din SUA a inițiat o anchetă referitoare la furtul din sistemul bancar moldovenesc. A recunoscut-o chiar procurorul general interimar în plenul Parlamentului, chemat de deputaţi să vorbească despre mersul investigaţiilor. Eduard Harunjen a declarat că ancheta se desfășoară sub presiune politică, dar a evitat să dea nume. De asemenea, a refuzat să spună cine este beneficiarul final al atacurilor asupra băncilor din Moldova. 

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr Andrei Năstase este cel care a vorbit în repetate rânduri despre o anchetă deschisă de oamenii legii din SUA. Recent, la o emisiune televizată, liderul mișcării protestatare a menţionat despre faptul că o structură de drept americană a început cercetările în acest sens, iar reprezentanţii justiţiei moldoveneşti nu avansează în investigaţii, pentru că nu vor să fie scoase la iveală anumite adevăruri.

Nici oligarhul Vladimir Plahotniuc şi nici finul său de cununie Andrian Candu nu au răspuns la telefon pentru a comenta. Totodată, în plenul Parlamentului, procurorul general interimar a dat de înţeles că unii politicieni împiedică buna desfăşurare a investigaţiilor. Nu a spus, însă, şi cine ar face asta.

Harunjen a vorbit despre principalele grupuri de interes care ar fi comis infracţiuni de escrocherie şi spălare de bani prin intermediul băncilor din Moldova. S-a referit la grupul Şor, grupul Filat şi grupul Platon. Întrebat de deputaţi cine este totuşi cel care a orchestrat frauda, procurorul general interimar a evitat să dea un răspuns clar.

Menţionăm că Ilan Şor este deţinut în arest la domiciliu. Ceilalţi demnitari şi funcţionari acuzaţi în dosarul fraudelor de la Banca de Economii au fost cercetaţi pe perioada examinării cauzei în arest preventiv. Fostul prim-ministru Vladimir Filat este condamnat la nouă ani de puşcărie, asta chiar dacă avocaţii săi spun că dosarul nu are nicio legătură cu aşa-zisul furt al miliardului. Dosarul omului de afaceri Veaceslav Platon a fost expediat recent în instanţă, iar forţele de ordine ţin la distanţă jurnaliştii şi de multe ori încearcă să-i obstrucţioneze inculpatului dreptul la replică. Atât Filat cât şi Platon au declarat că în spatele schemei de fraudare a băncilor moldoveneşti stă oligarhul Vladimir Plahotniuc. Acesta nu a comentat acuzaţiile.  
 
26 November 2016 19:20 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64