Parlamentul European se reuneşte astăzi în plen la Strasbourg pentru a discuta despre liberalizarea vizelor pentru Turcia. Dacă executivul european a acceptat cu lejeritate scutirea de vize pentru cetățenii turci, atunci eurodeputaţii au rezerve în privinţa acestui demers. În aceste condiţii, autorităţile de la Ankara insistă asupra faptului că scoaterea vizelor reprezintă piatra de temelie a acordului cu UE prin care Turcia s-a angajat să oprească valul de refugiaţi spre bătrânul continent.
Comisia Europeană a făcut propunerea privind liberalizarea regimului de vize pentru turci săptămâna trecută, dar pentru a intra în vigoare decizia trebuie să fie aprobată de Parlamentul European și majoritatea statelor membre ale UE. Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, a respins recent o condiție prealabilă pentru relaxarea regimului de vize. Este vorba despre restrângerea definiției terorismului în Turcia, despre care criticii spun că este folosită pentru reprimarea oponenților politici și a jurnaliștilor care critică guvernul. Mai mult, Erdogan a declarat că grupările teroriste găsesc sprijin în ţările europene.
"Nu putem accepta amenințări și șantaj din partea lui Erdogan în ceea ce privește apărarea drepturilor omului", a afirmat la rândul său Gianni Pittella, liderul unui grup parlamentar din legislativul european. Alţi eurodeputaţi sunt şi mai categorici şi spun că discuţiile în plen privind liberalizarea regimului de vize pentru turci nici nu trebuie să înceapă din moment ce Ankara nu a întrunit toate cele 72 de condiţii impuse de UE. Totodată, mai multe state europene, în frunte cu Franţa şi Germania, sunt îngrijorate că 79 de milioane de turci urmează să obţină dreptul de a călători liber pe teritoriul UE.