Știrile Curente

Meteo Horoscop
În memoria poetei Leonida Lari
Sărbătoarea de astăzi este și un bun prilej pentru a cinsti memoria personalităților care au luptat pentru Limba Română și scrisul ei latin. Chipul poetei și publicistei Leonida Lari, membru activ al Mișcării de Renaștere Națională, a fost imortalizat pe o placă comemorativă, amplasată pe strada Nicolae Iorga din capitală, pe fațada blocului în care a locuit scriitoarea în ultimii 21 de ani din viață și pe care sunt instalate plăcile comemorative ale lui Grigore Vieru și Veniamin Apostol. La ceremonia de dezvelire au luat parte colegii de breaslă ai poetei, prieteni și membri ai familiei.  Autorul lucrării, sculptorul Mihai Damian spune că s-a inspirat din prefaţa cărții de debut a Leonidei Lari, „Piaţa Diolei”, publicată în 1974.
Cei care au cunoscut-o pe Leonida Lari spun că era o mare luptătoare, iubitoare de patrie și neam.
Soțul Leonidei Lari s-a arătat încântat de gestul membrilor Uniunii Scriitorilor și al prietenilor poetei.
Leonida Lari a luptat la sfârșitul anilor '80 pentru independența Republicii Moldova, pentru revenirea la alfabetul latin, dar și pentru declararea limbii române drept limbă de stat. Scriitoarea a fost timp de trei ani deputat în Sovietul Suprem al URSS din partea Republicii Moldova, iar din 1992 s-a stabilit la București, unde a fost deputat în Parlamentul României. A semnat 24 de volume de poezie și proză și a tradus din marea poezie universală. În 1996 Leonida Lari a fost decorată cu Ordinul Republicii. Ea s-a stins din viață pe 11 decembrie 2011 în urma unei boli incurabile. 
31 August 2017 19:45 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. (022) 85 91 64