Știrile Curente

Meteo Horoscop
Furtul miliardului în atenția Bundestag
Un grup de deputați germani cere Guvernului Federal de la Berlin să dea explicaţii privind eventuala implicare a băncilor nemțești în furtul miliardului din Republica Moldova. Despre acest lucru scrie portalul de știri NewsMaker. Pe autorii sesizării îi interesează în mod special dacă în fraudă este implicat actualul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit sursei, semnele de întrebare au apărut în urma publicării celui de-al doilea raport Kroll. 

Solicitarea fracțiunii „Stânga“ a Bundestagului german, numită „Frauda financiară și deținuții politici din Republica Moldova“, a fost publicată pe site-ul instituţiei în ziua de 7 februarie. Deputații reamintesc situaţia de acum trei ani, când s-a aflat despre frauda din cele trei bănci moldovenești - Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, de pe conturile cărora a dispărut un miliard de dolari. Este menționat primul raport Kroll, care descrie schemele de retragere a banilor în străinătate prin companii offshore. În sesizare este subliniat faptul că frauda a generat proteste de amploare la Chişinău, manifestanţii făcând apel la partenerii internaționali, inclusiv Germania, să înceapă o investigație serioasă a cazului.

În acest context, deputații fracțiunii „Stânga“ cer o anchetă minuțioasă și imparțială, returnarea fondurilor furate și aducerea în fața justiției a celor vinovați. În solicitare se mai arată că deși ancheta oficială nu este una completă, cei responsabili pentru "furtul secolului" rămân în libertate.

Grupul de deputați din Bundestag menţionează că procesele de judecată cu privire la „furtul miliardului“ au loc fără accesul publicului, presei și fără observatori internaționali. De asemenea, semnatarii amintesc de dosarul Platon, numit „presupusul martor-cheie“, și remarcă faptul că anume el a făcut publice „documentele și schemele legate de această crimă“. „În circumstanțe dubioase, el a fost extrădat din Ucraina în Republica Moldova, a fost arestat și condamnat la 18 ani de închisoare. El continuă să se afle în închisoare”, scriu deputații din Bundestag în sesizare, făcând referire la un articol din NewsMaker - „Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare“, și la declarația Adunării Parlamentare a Consiliului Europei din 25 ianuarie 2017 „Moldova: persecuție politică împotriva societății civile și a martorilor-cheie“. 

Autorii solicitării mai spun că „opoziția moldovenească explică lipsa rezultatelor anchetei cu interesele și influența oligarhului Vladimir Plahotniuc, care de fapt controlează poliția, procuratura, o mare parte a sistemului judiciar, Banca Națională și alte instituții care ar trebui să se ocupe de crima financiară“. Deputații germani au menționat, de asemenea, despre rezumatul celui de-al doilea raport Kroll, publicat pe 20 decembrie 2017. Ei au observat însă că, în versiunea scurtă a raportului, sunt arătate numeroase tranzacții de retragere a resurselor financiare din băncile moldovenești și sunt indicate țările în care au fost trimiși banii furați. În raport se arată că cel puțin 11,1 milioane de euro au fost scoase din Germania. În urma celor enumerate mai sus, deputații din facțiunea „Stânga“ au cerut guvernului federal să răspundă la zece întrebări.

De exemplu, ce cunoaște guvernul despre investigația germană sau cea internațională în legătură cu acest caz, despre conturile corespondente ale BEM, Unibank și Banca Socială în băncile germane, precum și conturile corespondente ale băncilor germane din Letonia, care, potrivit raportului Kroll, au fost implicate în jaful bancar din Republica Moldova. De asemenea, parlamentarii s-au arătat interesați cum guvernarea și autoritățile germane responsabile de combaterea spălării banilor vor clarifica circumstanțele în care 11,1 milioane de euro au ajuns în Germania. Deputații vor să știe ce cunosc autoritățile germane despre cetățeanul Republicii Moldova, al Federației Ruse și al României, Vladimir Plahotniuc și despre posibila sa implicare în această fraudă financiară, dar și în legătură cu faptul că până în prezent nu există rezultatele anchetei oficiale. Totodată, ei vor să obțină răspunsuri la întrebările despre cazul lui Veaceslav Platon, circumstanțele condamnării sale, legalitatea sentinței și condițiile sale de detenție. 

În plus, ei au rugat să le fie furnizată informație cu privire la faptul dacă s-au adresat instituțiile competente de la Chişinău, care investighează „furtul secolului“, pentru orice ajutor din partea autorităților din Germania și dacă autoritățile cunosc o listă a beneficiarilor „furtului“ din întregul și nepublicatul raport Kroll 2. Deputații au întrebat dacă este în raport vreo persoană fizică sau juridică din Germania. 

Guvernul german este obligat să le răspundă deputaților. 
 
13 February 2018 19:21 0
Daca ai probleme cu vizionarea video pe site, te sfatuim sa descarci si sa instalezi ultima versiune Adobe Flash Player. Publicitatea "Jurnal Trust Media" este administrată de agenția de publicitate Reforma Advertising Tel. +373 68 302 119, +373 22 991 717