80 de ani de la eliberarea Auschwitz
Anul acesta se împlinesc 80 de ani de la eliberarea celui mai mare lagăr nazist de exterminare, Auschwitz, ca parte a „soluției finale”. Numărul exact al victimelor din acest lagăr nu este cunoscut cu certitudine. „Capitolul întunecat al istoriei nu trebuie să se mai repete”, afirmă Aliona Grossu, directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova.
ALIONA GROSSU, directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova: "Îți vine foarte greu să crezi că doar cu opt decenii au avut loc asemenea atrocități pe continentul european. Atunci când ne aducem aminte de victimele Auschwitz, trebuie să ne gândim în primul rând la cei un milion de persoane care și-au pierdut viața acolo, în cea mai mare parte fiind evrei."
Pe 27 ianuarie 1945, au fost eliberați 7.500 de prizonieri rămași încă în Auschwitz. Înainte de a fugi, naziștii au distrus „fabrica morții” și multe clădiri din complexul de 42 km pătrați care includea în total trei lagăre, parțial construite de prizonierii lor.
ALIONA GROSSU, directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova: "O parte din cei care au fost depărtați în aceste lagăre, au fost puși să muncească silit, pe alții s-au produs experimente medicale. Noi, cel puțin încercăm prin faptul că cunoaștem, să nu admitem revizuirea istoriei. Trăim într-o perioadă foarte și foarte turbulentă, în lume au loc războaie. Acel popor care nu-și cunoaște istoria, riscă să repete acele greșeli care i s-au întâmplat anterior."
Potrivit Comunității Evreiești, acolo unde acum sunt amenajate memoriale dedicate victimelor care au avut de suferit în urma Holocaustului, acum opt decenii era fie un lagăr de concentrare, fie unul de exterminare. Duminică, pe strada Pietonală din Chișinău vor fi aprinse zeci de lampioane in memoriam.
ALIONA GROSSU, directorul Comunității Evreiești din Republica Moldova: "Vom aprinde niște lampioane în cer, pe 26 ianuarie seara, cu numele persoanelor care au pierit în Auschwitz. Ne dorim ca această lumină să perpetueze memoria lor și pe de altă parte să ne transmită această putere a credinței, în bine și într-un viitor mai bun pentru noi toți."
Conform estimărilor Comunității Evreiești, în Republica Moldova sunt în jur de 15 mii de cetățeni etnici evrei, inclusiv în regiunea transnistreană. Luni, 27 ianuarie, la Memorialul Victimelor Fascismului din Chișinău va fi organizat un miting în memoria victimelor, care au avut de suferit de pe urma Holocaustului.