Cerințe simplificate pentru producători
Social 23 ianuarie 2025, 20:38 | 148

Micii producătorii vor avea posibilitate să livreze direct sau să vândă cu amănuntul produse alimentare consumatorilor finali sau unităților de comerț. O nouă regulă aprobată recent de Guvern prevede că pensiunile turistice și agroturistice pot servi produse făcute în propria gospodărie. Altfel spus, antreprenorii vor putea vinde fructe, vin sau păsări.

RADU MUSTEAȚĂ, director general ANSA: "A fost aprobată o hotărâre de Guvern, care în primul rând introducere o lege nouă în legislația alimentară, producătorul mic, produse de origine vegetală atât și non-animală. Producătorul mic sau producătorul de produse alimentare în cantități mici va avea în cadru legal cerințe simplificate. Vor fi niște cerințe mai flexibile, de exemplu va putea produce într-o singură încăpere."

Simplificarea procesului de înregistrare a activității pentru micii producători presupune că aceștia vor fi supuși înregistrării în domeniul siguranței alimentelor fără obligativitatea de a contracta serviciile unui medic veterinar. Pentru bovine, situația va fi puțin mai complicată. Comercializarea se va putea face în baza unui control al medicului veterinar și a carnetului de sănătate eliberat de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Unii gospodari salută noile regulamente inițiate de ANSA. „Demult așteptam această veste”, ne-a mărturisit Angela Comendant din Cotiujenii Mari.

ANGELA COMENDANT, administratoare pensiune: "Turistul când vine la noi în țară, el dorește să servească produse de casă, aceeași carne, vin, țuică. Cu asta noi îi atragem, cu bucătăria noastră, cu băuturile noastre. Prin simplificarea procedurii de a folosi produse de casă, noi astfel putem arăta valoarea bucătăriei noastre."

Potrivit autorităților, noile modificări vor oferi producătorilor casnici posibilitatea să-și realizeze, în condiții legale, produsele alimentare și vor contribui la dezvoltarea turismului rural.

Opinia ta contează. Comentează!