S-a lansat „Calendar național” 2025
Social 23 ianuarie 2025, 20:43 | 77

La Chișinău a fost lansat cel de-al 33-lea „Calendar Național” pentru anul 2025. Acesta are un caracter enciclopedic, cu nume sonore din știință, cultură și artă din întreg spațiul românesc. Calendarul cu un tiraj de 150 de exemplare va fi distribuit în biblioteci și centre culturale. Lucrarea este consacrată Anului Mihai Eminescu.

ION TIGHINEANU, președintele Academiei de Științe a Moldovei: "Este foarte important fiindcă sunt descrise evenimentele care vor avea loc în 2025, datele comemorative, sunt multe informații și este foarte important să menționez că de fapt este un eveniment în cadrul Anului Eminescu."

NICOLAE SCHIȚCO, scriitor şi cercetător: "Am remarcat faptul că „Calendarului Național” este o carte de vizită a culturii Republicii Moldova. Dacă să vorbim despre „Calendarului Național” vreau să vă zic următoarele, este o lucrare splendidă."

ANDREI EȘANU, academician, președintele Colegiului de redacție: "Scopul acestui calendar de câteva decenii este să adune între copertele lui cele mai reprezentative, cele mai interesante, cele mai de seamă personalități, evenimente, fapte din istoria, cultura și civilizația românească, dar și cea universală în general."

„Calendarul Național” are 544 de pagini, în care sunt 660 de date memorabile.

VERONICA BORȘ, coordonator de ediție: "Lucrarea este dedicată anului Mihai Eminescu a fost cumva gândită coperta ca să reprezinte anul acesta. Este coperta creată de către graficianul, pictorul Valeriu Herța. În interiorul lucrării am ținut să scoatem în evidență unele lucrări din opera lui Mihai Eminescu."

VALERIU HERȚA, pictor, grafician: "Sigur că este o bucurie și o plăcere să te afli printre acești oameni minunați. Am rămas foarte mulțumit de rezultat fiindcă am realizat coperta digital dar nu am văzut greutate și estetică și materialul acestui catalog, m-am bucurat foarte mult și pentru mine, dar și pentru colegi."

ELENA PINTILEI, directorul Bibliotecii Naționale: "Importanța „Calendarului Național” care inițial a fost gândită drept un jurnal, un calendar pentru bibliotecari ca să orienteze date remarcabile în lume, succintă informație. A fost dezvoltat pe parcursul acestor ani devenind carte de vizită a Republicii Moldova, dat fiind faptul că noi îl transmitem în misiunile diplomatice ale Republicii Moldova sau atașați culturali să aibă o resursă veridică cu care să lucreze în fiecare zi."

În calendarul național 2025 se regăsesc, printre alții, filologul și poetul Nicolae Mătcaș, etnomuzicologul Andrei Tamazlâcaru, publicistul și dramaturgul Val Butnaru, poeta Claudia Partole.

Opinia ta contează. Comentează!