La Chișinău va fi deschisă prima instituție de învățământ specializată în securitate cibernetică
Premieră pentru Republica Moldova. La Chișinău va fi deschisă prima instituție de învățământ specializată în securitate cibernetică. Este vorba despre Academia de Securitate Cibernetică, unde studenții, dar și angajații mai multor instituții publice vor putea fi instruiți în acest domeniu. Deși lucrările de construcție și amenajare vor mai dura, orele de cibernetică sunt în plină desfășurare la Universitatea Tehnică a Moldovei. Academia urmează să fie inaugurată în primăvara anului viitor.
ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Instituția urmează sa fie dotată cu 12 birouri, iar pe pereți vor fi instalate mai multe ecrane pentru monitorizarea anumitor procese informaționale. Totodată, încăperile vor fi securizate la maximum, pentru a nu le permite hackerilor sa fure informațiile de stocare."
Deși mai este mult până la finisarea lucrărilor, la Universitatea Tehnică a Moldovei deja se desfășoară ore de securitate cibernetică, pentru ca studenții, dar și angajații instituțiilor statului, să capete cunoștințe în acest domeniu. Potrivit prorectorului universității, deja au fost instruite peste 600 de persoane, iar cererea este mare.
DINU ȚURCANU, prorector pentru digitalizare, UTM: "Vorbim despre formarea studenților, nu doar în cadrul Universității Tehnice, dar și formarea studenților din cadrul altor instituții care urmează programe în domeniul tehnologiei informației și a comunicației electronice. Vorbim despre formarea personalului The Training of Trainers."
Demararea lucrărilor de construcții a fost posibilă în urma aprobării unei hotărâri de Guvern, la mijlocul lunii septembrie, afirmă ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării. Potrivit lui Dumitru Alaiba, acest centru va contribui la progresul Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice.
DUMITRU ALAIBA, ministru al Dezvoltării Economice și Digitalizării : "Este mare nevoie de acest lucru.Nimeni nu are experți în securitatea cibernetică. Ei sunt o raritate în lume. Soluția este să-i descoperim și să-i educăm, să investim în ei, ceea ce și facem."
Proiectul a fost realizat cu sprijinul financiar al Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională, cu o contribuție de un milion de dolari.
MARK SIMAKOVSKY, reprezentant USAID: "Ținem să contribuim la abilitarea Republicii Moldova în domeniul securității cibernetice și în educarea generațiilor viitoare, în creșterea talentului tinerilor în acest domeniu, mai ales în perioada digitalizării tuturor proceselor în țară."
Lucrările de construcție și amenajare urmează să fie finisate în primăvara anului viitor.