De 45 ani țese prosoape naționale

Fie că sunt de nuntă, de mireasă sau de straoste, prosoapele moldovenești sunt țesăturile decorative pe care le are acasă orice moldovean ce respectă tradiția și obiceiurile naționale. Pe lângă faptul că se mândește cu o colecție impunătoare de piese lucrate manual, Elena Chetrari din satul Bobulești, raionul Florești este meșter popular în a treia generație. Femeia este una dintre puținele meșterițe din raion care țese, brodează și croșetează prosoape naționale. Cum a deprins îndeletnicirea, ne spune chiar ea.

Una dintre meşteriţele populare cu care se mândreşte localitatea din nordul Moldovei este Elena Chetrari, care a devenit cunoscută datorită dibăciei sale. Cu o experiență profesională de câteva decenii în domeniul financiar, meșterița spune că mereu a găsit timp și pentru ocupația ei de suflet, țesutul la stative.

Se dedică doar activității meșteșugărești - țese, brodează, croșetează și își vinde lucrările la piață. Venitul nu-i acoperă toate necesitățile dar se bucură că poate face un ban dintr-o activitate dragă. Cel mai des, lucrările sunt cumpărate de moldoveni pentru nunţi sau pentru a le face cadou prietenilor din străinătate.

O fire veselă mereu, Elena adoră să creeze țesături pline de culoare. Ar putea vorbi la nesfârșit despre stative, decor geometric sau floral, dar din păcate meșterița nu are cui transmite tradiția familiei, având un singur fiu. Doritoare de a prelua meseria nu se prea găsesc prin Bobulești, aici trebuie multă iscusință, timp, dar și răbdare.

Meşteşugul de a ţese prosoape era considerat foarte preţios pe vremuri. Prosoapele făceau parte din zestrea fetelor şi erau transmise din generaţie în generaţie.

Opinia ta contează. Comentează!