Adunarea Populară de la Comrat nu va mai putea propune un candidat pentru funcția de procuror-șef al autonomiei găgăuze
Adunarea Populară de la Comrat nu va mai putea propune un candidat pentru funcția de procuror-șef al autonomiei găgăuze. Decizia a fost luată astăzi de Curtea Constituțională.
Magistrații Înaltei Curți au decis astăzi că Procuratura trebuie să fie protejată de ingerințe sau influențe necorespunzătoare. Se întâmplă după ce procurorul general, Ion Munteanu, a declarat că procedura de selectare a procurorului-șef al autonomiei găgăuze de către autoritățile de la Comrat contravine principiului separării puterilor în stat. Anterior, procurorul-șef al autonomiei era numit în funcție doar în baza propunerii venite din partea Adunării Populare. Decizia de astăzi a Curții Constituționale este definitivă, nu poate fi supusă vreo unei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial.
DOMNICA MANOLE, președintele Înaltei Curți: "Implicarea Adunării Populare în procedura de numire a procurorilor contravine principiului autonomiei procuraturii. Procuratura trebuie să fie protejată de ingerințe sau influențe necorespunzătoare. Procedura de numire în funcție a procurorilor trebuie să conțină suficiente garanții apte pentru realizarea principiului autonomiei procuraturii."
Procuratura Generală notează că Înalta Curte a constatat că dispozițiile contestate sunt incompatibile cu Legea Supremă, deoarece afectează arhitectura constituțională a autorității judecătorești și pune în pericol independența procurorilor.
COMUNICATUL PROCURATURII GENERALE: "Normele menționate au fost supuse controlului de constituționalitate întrucât prevăd implicarea Adunării Populare de la Comrat în procesul de selecție și propunere a candidatului pentru funcția de procuror-șef, fapt care contravine principiului separării puterilor în stat, dispozițiilor referitoare la autonomia Procuraturii și prevederilor ce stabilesc competențele exclusive ale Consiliului Superior al Procurorilor și ale procurorului general."
Sesizarea Curții Constituționale a fost depusă de procurorul general, Ion Munteanu, pe 29 ianuarie curent. Potrivit legislației în vigoare până acum, procurorul-șef al autonomiei găgăuze era numit de procurorul general doar în baza propunerii venite din partea Adunării Populare. Candidatul era selectat în urma unui concurs public organizat și desfășurat în conformitate cu procedura stabilită de legea locală adoptată de Adunarea de la Comrat. Ulterior, Adunarea Populară propunea candidatura selectată Consiliului Superior al Procurorilor pentru verificare.