Zi decisivă pentru cetățeni
Social 20 octombrie 2024, 07:44 | 124

Cetățenii sunt așteptați în secțiile de votare pentru a-și alege președintele, dar și pentru a-și da votul în cadrul referendumului constituțional. Pentru scrutinul prezidențial și pentru plebiscit au fost tipărite câte două milioane 729 de mii 996 de buletine de vot, dintre care peste două milioane de buletine în limba română și aproape 632 de mii în limba rusă. Ce documente trebuie să avem cu noi și cum decurge procedura de vot, aflați în continuare.

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "Înainte de a ieși din casă, asigurați-vă că aveți actele necesare pentru a vota. Este vorba de buletinul de identitate și fișa de însoțire."

Opțional, cetățenii pot vota și cu buletinul de identitate provizoriu sau cu pașaportul, inclusiv cu termen de valabilitate expirat. Alegătorii sunt repartizați în secțiile de votare în funcție de domiciliu sau reședință.

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "Când ajungeți în secția de votare, trebuie să vă apropiați de un operator pentru a verifica dacă sunteți înregistrat în secția respectivă."

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "Ulterior, trebuie să vă apropiați de unul dintre membrii biroului electoral, căruia îi prezentați buletinul și fișa de însoțire, și primiți buletinele de vot după ce semnați."

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "După ce ați primit buletinele de vot, analizați pe fiecare în parte și aplicați ștampila „votat” în dreptul unui singur candidat. În cazul în care aplicați mai multe ștampile, buletinul de vot va fi invalidat. Procesul este secret. Atenție! În cabină intră o singură persoană!"

MARIA RUSNAC, reporter Jurnal TV: "După ce ați aplicat ștampila „Votat” în dreptul unui singur candidat, îndoiți buletinul de vot și îl introduceți în urna de votare. După asta puteți să plecați acasă."

Întregul proces este urmărit de observatori, membrii biroului electoral și supravegheat video. În cazul în care sunt depistate anumite nereguli, urmează a fi sesizat președintele biroului electoral al secției de votare.

CONSTANTIN JOSAN, președintele Biroului Electoral, Secția de Votare 1/117: "Observatorii naționali, internaționali, reprezentanți ai concurentului electoral, reprezentanți la referendum. Avem cameră care înregistrează procesul de votare, cu respectarea secretului votului."

Persoanele cu nevoi speciale au parte de o cabină de vot dotată cu echipamentul necesar.

CONSTANTIN JOSAN, președintele Biroului Electoral, Secția de Votare 1/117: "Alegătorul cu nevoi speciale poate să se adreseze pentru ajutor doar unui alt alegător care deja și-a exercitat dreptul la vot. Nu se permite implicarea funcționarilor electorali la ajutor și observatorilor, concurenților electorali. Doar alegătorul poate alege cine să-l ajute."

Anul acesta au fost deschise cu aproape o sută de secții de votare mai multe decât pentru prezidențialele din anul 2020 - peste 2200. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, 234 de secții de votare au fost deschise peste hotare, dintre care cele mai multe în Italia - 60, Germania - 26 și Franța - 20. Secțiile de votare se vor închide la ora 21:00.

Opinia ta contează. Comentează!
Din aceeaşi categorie