Drama istorică „Oppenheimer” a dominat cea de-a 96-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film
Drama istorică „Oppenheimer” a dominat cea de-a 96-a ediţie a premiilor Academiei Americane de Film, desfăşurată aseară la Los Angeles. Filmul lui Christopher Nolan a cucerit șapte statuete Oscar, inclusiv pentru cel mai bun film, categorie prezentată de legendarul Al Pacino.
AL PACINO, actor: "Ochii mei văd "Oppenheimer". Da!"
EMMA THOMAS, producătoarea filmului "Oppenheimer": "Motivul pentru care acest film a fost ales este pentru că a fost făcut de Chris Nolan. El este excepțional! Îți sunt atât de recunoscătoare! Dar partea fantastică a meseriei noastre este că e despre colaborări, despre muncă de echipă și echipa noastră a fost pur și simplu incredibilă în acest film! Mulțumesc tuturor!"
Filmul duce publicul înapoi la momentul, în care fizicianul american J. Robert Oppenheimer a supravegheat crearea bombei atomice în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Regizorul acestui film, Christopher Nolan, a primit premiul Oscar la categoria „cel mai bun regizor”.
CHRISTOPHER NOLAN, regizorul filmului „Oppenheimer”: "Aș vrea să spun membrilor academiei că filmele au puţin peste 100 de ani. Nu ştim încotro se îndreaptă această călătorie incredibilă. Dar să ştiu că voi credeţi că sunt o parte semnificativă din ea înseamnă foarte mult pentru mine. Vă mulțumesc enorm!"
Actorul irlandez Cillian Murphy a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal datorită interpretării rolului părintelui bombei atomice în pelicula „Oppenheimer”.
CILLIAN MURPHY, actor: "Sunt un irlandez foarte mândru care stau aici în seara asta. Știți, noi am făcut un film despre omul care a creat bomba atomică şi, la bine şi la rău, trăim cu toţii în lumea lui Oppenheimer, aşa că aş vrea să dedic acest film pacificatorilor de pretutindeni."
Oscarul pentru cea mai bună actriţă în rol principal l-a obținut Emma Stone. Ea a interpretat rolul unei femei copilăroase, care porneşte într-o călătorie de autodescoperire în filmul „Poor Things”. În vârstă de 35 de ani, actrița este la cel de-al doilea premiu Oscar din carieră.
EMMA STONE, actriță: "Este atât de copleșitor! Scuze, și vocea mea este plecată. Nu contează... Cea mai bună parte a realizării filmelor este să fim cu toţii împreună şi sunt profund onorată să împart acest lucru cu fiecare membru al distribuţiei, cu fiecare membru al echipei, cu fiecare persoană care şi-a oferit dragostea, grija şi strălucirea în realizarea acestui film."
Filmul „Poor Things” a câştigat premiile Oscar la categoriile machiaj, costume şi scenografie.
Premiul Oscar pentru cel mai bun documentar a fost câștigat de pelicula „20 Days in Mariupol”. Este un documentar brutal, cu un impact emoțional devastator. Prizonieri într-un oraș din care nu se mai poate ieși, Mstyslav Cernov și colegii lui, corespondenți la Associated Press, trăiesc alături de locuitorii orașului Mariupol coșmarul războiului declanșat de Rusia. Este, totodată, primul premiu Oscar din istoria Ucrainei.
MSTYSLAV CHERNOV, regizorul documentarului „20 Days in Mariupol”: "Îmi doresc să pot să schimb premiul pentru „Rusia nu a atacat niciodată Ucraina, nu a ocupat niciodată orașele noastre”. Aş renunţa la toată recunoaşterea pentru ca Rusia să nu ucidă zeci de mii de compatrioţi ai mei ucraineni. Îmi doresc ca ei să elibereze toţi prizonierii, toţi soldaţii care îşi protejează pământurile, toţi civilii care se află acum în închisorile lor. Dar nu pot schimba istoria, nu pot schimba trecutul. Noi putem asigura faptul că adevărul va prevala. Slavă Ucrainei!"
Premiul Oscar pentru cel mai bun film străin a fost câștigat de producţia britanică „The Zone of Interest”, despre familia unui ofiţer german care trăia chiar lângă lagărul de exterminare din Auschwitz în perioada celui de-al Doilea Război Mondial.
Filmul francez „Anatomie d'une chute” a câştigat premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu original. Pelicula spune povestea decăderii unui cuplu în care soţia este acuzată de uciderea soţului ei.
Cea mai bună melodie originală pentru un film lansat în 2023 a fost desemnată „What Was I Made For?” din filmul Barbie, interpretată de Billie Eilish şi Finneas O'Connell.
În segmentul In Memoriam a fost difuzat un mesaj al lui Alexei Navalnîi, decedat în condiții suspecte luna trecută în închisoare. Andrea Bocelli a interpretat, alături de fiul său Matteo, melodia „Time to Say Goodbye”.
Gala premiilor Oscar a încântat și prin tradiționala defilare pe covorul roșu a starurilor de cinema.
Cele mai bune realizări cinematografice ale anului 2023 au fost celebrate și prin mai multe piese. Actorul Ryan Gosling a câştigat inimile fanilor cu interpretarea sa „I'm just Ken” din filmul Barbie.