În ultimii nouă ani, salariile au crescut de la peste patru mii 500 de lei, la peste 14 mii de lei
Economic 6 septembrie 2024, 20:10 | 241

În ultimii nouă ani, salariile au crescut de la peste patru mii 500 de lei, la peste 14 mii de lei. S-a atestat și un număr mai mare de persoane, care au un venit anual de peste un milion de lei. Dacă în 2016 erau peste o mie 500 de milionari, pentru anul trecut au fost identificați mai mulți de șase mii, precizează expertul economic Veaceslav Ioniță.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Biroul Național de Statistică că în trimestrul doi al acestui an, salariul mediu lunar a ajuns la 14 mii 69 de lei, ceea ce ar duce salariul mediu anual la 13 mii 249 de lei. Noi am avut doi ani de creștere a prețurilor și salariile au crescut. Însă, creșterea reală a fost negativă, lucra care rar se întâmplă rar la noi."

Cel mai mare salariu este în Chișinău, fiind cu 20 la sută mai mare comparativ cu cel din alte localități.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Vreau să menționez că salariul mediu în Chișinău este cam de 20 la sută mai mare decât media națională, iar în restul țării cu 20 la sută mai mic. Foarte ușor puteți calcula că în acest an, salariile în Chișinău va fi de plus trei mii de lei, cam 17 mii 500 de lei, 18 mii de lei."

Doar în ultimii patru ani, veniturile cetățenilor s-au mărit cu circa 11 la sută.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Am luat anul 2020 ca baza, 100 de procente. Dacă observați în 2021 am avut o scădere a veniturilor reale nesemnificativă. În 2022 am avut o scădere destul de mare, 10.7 de procente. Ultima dată așa ceva am avut tocmai în anul 2000. În acest an, veniturile populației vor fi comparativ cu 2020 cu 11 procente mai mare."

Datele prezentate de Veaceslav Ioniță arată că salariile din dreapta Nistrului sunt mai mari decât cele din regiunea transnistreană.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Salariul din dreapta și stânga Nistrului în acest an noi vom avea prima dată depășirea salariului din dreapta Nistrului va fi de peste două ori mai mare decât în stânga Nistrului. Populația rurală din stânga Nistrului, din zona rurală are un salariu cam de trei ori mai mic decât un lucrător din municipiul Chișinău."

Potrivit expertului economic, la sfârșit de an salariul mediu net va ajunge la peste 12 mii de lei, iar cel brut - la peste 14 mii de lei. Zece la sută din cei mai plătiți vor avea un salariu de 35 de mii de lei, iar cei mai prost plătiți - aproximativ cinci mii 200 de lei.

Opinia ta contează. Comentează!