0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Veniturile cetățenilor Republicii Moldova au crescut în anul trecut cu 7,5% față de 2023, potrivit statisticilor oficiale
Economic 9 aprilie 2025, 20:38 | 4538

Au câștigat, dar au și cheltuit. Veniturile cetățenilor Republicii Moldova au crescut în anul trecut cu 7,5% față de 2023, potrivit statisticilor oficiale. Unii experți spun că, în realitate, creșterea a fost de doar 0,5%, iar pentru mulți oameni, anul a fost chiar mai dificil. Cei cu care am vorbit în stradă spun că în 2024 au cheltuit mai mult ca niciodată și nu au reușit să economisească.

Alți cetățeni spun că au simțit o schimbare spre bine, chiar dacă uneori scumpirile le-au cam golit buzunarele.

Potrivit expertului economic Veaceslav Ioniță, oamenii nu au cum să simtă această creștere a veniturilor, pentru că datele BNS reflectă o creștere nominală, iar cea reală este foarte mică, de doar 0,5%.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Pentru populația săracă care cumpără produse alimentare și cei a căror salarii au mers în facturi, pentru ei veniturile chiar au fost negative. În 2024 ei au trăit mai rău decât în 2023. Dar să nu uităm că cinci ani au fost complicați, dintre care, patru, mult mai complicați. În 2021-2022 veniturile reale ale populației au scăzut și doar în 2023, din cauza că inflația a fost micuță, venitul nominal a crescut și am depășit nivelul 20, cu 2%. Acum trăim cu 3% mai bine decât în 2020. Oamenii nu mai simt acest lucru."

Un alt indicator, care ne permite să înțelegem dacă situația economică s-a îmbunătățit sau nu, îl reprezintă cheltuielile populației. Acestea au crescut în 2024, spune Veaceslav Ioniță.

VEACESLAV IONIȚĂ, expert economic: "Noi suntem încă departe de standardul european, unde populația cheltuie pentru mâncare nu mai mult de 15% din venitul lor. Noi cu 40%, pe aici oscilăm, arată că suntem o populație săracă. Apropo, 20% din cei mai săraci oameni cheltuie aproape 60% pentru mâncare. Ei cheltuie practic toți banii pentru mâncare și nu le mai rămâne practic pentru nimic. Dacă mai pui și facturile, atunci."

Expertul recomandă populației să nu-și cumpere lucruri inutile, pentru că științific este dovedit că 25% din tot ceea ce procurăm nu folosim sau... nu avem nevoie.

Opinia ta contează. Comentează!