0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Sectorul zootehnic din Republica Moldova face primii pași spre modernizare
Social 15 aprilie 2025, 21:00 | 916

În era digitalizării, sectorul zootehnic din Moldova face primii pași spre modernizare. Constantin Roșca și Lilian Racicovschi sunt primii fermieri din țara noastră care au implementat sistemul digital de gestionare a fermelor și au instalat dispozitive de monitorizare la peste 250 de ovine și caprine. Noua tehnologie le permite fermierilor să urmărească în timp real sănătatea și genealogia animalelor.

CONSTANTIN ROȘCA, fermier: "Am primit aplicația de a le introduce în sistem. Foarte ușor le-am cipat, am scris numărul la mamă și numărul la tată, numărul la cine s-a născut, adică berbec, femelă, mascul, ca să ducem o evidență clară. E ca un buletin de identitate, doar că electronic."

Prin sistemul modern de gestionare a fermelor, antreprenorii pot să monitorizeze digital animalele, să urmărească istoricul de sănătate, producția de lapte, nașterile și liniile genealogice.

LILIAN RACICOVSCHI, fermier: "E o ușurare. E o ușurare că nu trebuie fiecare oaie să o prinzi. O citește și nu trebuie să o prinzi, nu trebuie să o forțezi. Nu știam oaia cât lapte produce, câți miei produce, că unul, că doi. Din ce să las de sămânță? Adică știi oaia când trebuie să fete. Trebuie să duci contul la tot și de la distanță poți să urmărești."

Anterior, fermierii duceau evidența după metodele vechi, dar le era greu să urmărescă genealogia și sănătatea animalelor. Noul sistem facilitează monitorizarea fermei și intervențiile rapide pentru menținerea sănătății animalelor.

CONSTANTIN ROȘCA, fermier: "Am introdus datele, am scaner lângă mine, de departe chiar și dacă crotalia la oaie este puțin colbăită sau murdară, el de la o distanță îți citește și îți spune numărul la oaie. Deja aici ai toată informația. Datele acestea le vezi în telefon, este program, este și în calculator, am o parolă pe care o introduc și apare aplicația. Când duci o evidență clară, știi cum a evoluat rasa dată, pe cine cu cine trebuie să încrucișezi."

Dispozitivele electronice permit o evidență exactă a animalelor, intervenții rapide la prevenirea răspândirii bolilor și decizii bazate pe date ăn timp real.

LILIAN RACICOVSCHI, fermier: "După părerea mea, eu cred că în viitorii 5-7 ani, toți fermierii ar trebui să facă digitalizare. Am văzut în România, am văzut în Bulgaria, în Italia astfel și mi-a plăcut. Și eu cred că o să fie foarte mult beneficiu pentru noi fermierii."

Inițiativa de digitalizare a fost organizată în cadrul proiectului PNUD „Piețe reziliente și incluzive în Moldova”, finanțat de Guvernul Elveției.

Opinia ta contează. Comentează!