Plățile vor trebui efectuate prin transfer bancar atunci când sumele depășesc praguri stabilite
Noua lege privind plățile în numerar intră în vigoare mâine, 1 aprilie. Utilizarea numerarului va fi limitată în cazul anumitor tranzacții, iar plățile vor trebui efectuate prin transfer bancar atunci când sumele depășesc praguri stabilite. De exemplu, pentru tranzacțiile imobiliare, plata în numerar va fi permisă doar pentru sume ce nu depășesc 100 de salarii medii lunare. „Modificările legislative vizează creșterea transparenței financiare și reducerea economiei tenebre în Republica Moldova”, consideră directorul Centrului Analitic Economica, Marin Gospodarenco.
MARIN GOSPODARENCO, director, Centrul Analitic Economica: "Bunurile imobile, apartamentele, casele, terenurile, dacă prețul este de până la 100 de salarii medii lunare pe economie, aproximativ 81.700 de mii de euro în anul 2025. Atunci plata poate fi efectuată integral în numerar. Dacă prețul depășește această sumă, plata trebuie efectuată prin transfer bancar, dar cu posibilitate de a achita până la 200 mii de lei în numerar."
În cazul vânzării de mijloace de transport, limita este de 50 salarii medii lunare, adică circa 40.800 de euro. Tranzacțiile ce depășesc aceste sume trebuie realizate prin transfer bancar, însă o sumă de până la 200.000 de lei poate fi plătită în numerar, chiar și în cazul tranzacțiilor mai mari. Legea se aplică unui spectru larg de persoane, inclusiv agenților economici, organizațiilor necomerciale și persoanelor fizice, care desfășoară activități comerciale.
MARIN GOSPODARENCO, director, Centrul Analitic Economica: "O astfel de lege urmează să limiteze plățile în numerar. Este necesară din motive economice, fiscale și sociale, care au ca scop creșterea transparenței financiare și reducerea economiei subterane. Numerarul este greu de urmărit și poate facilita evitarea impozitelor, corupția, spălarea banilor și alte activități ilicite."
Legea introduce și reglementări privind comisioanele bancare pentru retragerea numerarului provenit din tranzacții între persoane fizice, stabilind un plafon de 0,1% din suma transferată. De asemenea, agenții economici și persoanele fizice din domeniile justiției și sănătății pot elibera numerar pentru cheltuieli operaționale pe o perioadă de maximum 30 de zile, iar numerarul rămas neutilizat trebuie restituit în termen de cinci zile lucrătoare.
Nerespectarea reglementărilor va atrage sancțiuni, cum ar fi amenzi de până la 10% din suma ce depășește limita stabilită sau penalități de până la 18% pentru neîntoarcerea numerarului neutilizat. Dacă amenda e achitată în termen de trei zile de la primirea deciziei privind neregula fiscală, persoana sancționată poate plăti jumătate din amendă.