Schimburile economice între Republica Moldova și România s-au ridicat la 3,5 miliarde de dolari în 2022
Economic 22 februarie 2023, 20:07 | 715

Schimburile economice între Republica Moldova și România s-au ridicat la 3,5 miliarde de dolari, în 2022, în pofida riscurilor de securitate. România este, de departe, principalul partener comercial al Republicii Moldova. Atât exporturile cât și importurile dintre cele două țări au crescut cu 50 la sută, în anul trecut. Sunt unele dintre concluziile participanților la Forumul Economic de la Chişinău, care în acest an a fost organizat sub auspiciile Familiei Regale a României şi cu susținerea Ambasadei României în Republica Moldova. Peste 50 de companii au fost prezente la acest eveniment.

Președintele Asociației Investitorilor din România, Dan Nuțiu, a ataras atenția asupra faptului că prezența a zeci de companii din România și Republica Moldova la eveniment denotă importanța Forumului Economic și încrederea investitorilor în mediul de afaceri, care poate să-l ofere Republica Moldova, în pofida anumitor riscuri de securitate.

DAN NUȚIU, președintele Asociației Investitorilor din România: "Sunt peste 50 de companii schimburile dintre Est și Vest. Principalul câștig în această perioadă au fost schimburile bilaterale dintre Republica Moldova și România. Dacă de la 2,3 miliarde de dolari la finalul anului 2021, am ajuns la 3,5 miliarde de dolari în 2022, este evident că este o creștere majoră. Este o creștere benefică pentru ambele state."

Iar șeful Cancelariei Guvernului României, Mircea Abrudean, spune că 2022 a fost un an record al schimburilor bilaterale, în pofida războiului din imediata proximitate a Republicii Moldova.

MIRCEA ABRUDEAN, șeful Cancelariei Guvernului României: "- Avem companii românești prezente aici de foarte mut timp. Aproximativ zece mii de locuri de muncă au fost create de companiile românești. Cred că e vorba de încredere, e vorba de seriozitate și de alte elemente de acest gen. Sigur, contextul de seriozitate e unul complicat, generează anumite riscuri pe care cred că companiile românești sunt pregătite să și le asume. - Ce ar trebui să facă autoritățile de la Chișinău pentru a spori încrederea și pentru ca mediul de afaceri să activeze în condiții mai bune? - Ceea ce au făcut și autoritățile din România, iar rezultatele sunt impresionante. În România am închis anul cu o cifră record de 11,4 miliarde de euro investiții străine directe și asta se datorează politicii pe care Guvernul abordat-o, predictibilității din punct de vedere fiscal, pentru că acesta e cel mai important reper pentru investitori."

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Miza este foarte simplă - să treacă investitorul român Prutul, pentru că acesta e cel mai important liant care va uni cele două maluri, cele două state. Da, e bine că avem legături culturale, de suflet, istorice... dar trebuie să legăm cele două maluri prin proiecte de infrastructură, de investiții, ceea ce ne propunem să realizăm prin acest eveniment."

Despre necesitatea unirii celor două maluri ale Prutului prin conexiuni economice a vorbit și Alteța Sa Regală, Principele Radu al României.

RADU, principele României: "Nu m-am gândit niciodată că acum câteva luni, atunci când majestatea Sa, Margareta și cu mine, vorbeam cu liderii politici ai Republicii Moldova despre cum am putea să sprijinim acest atât de important parcurs european al Republicii Moldova... Am înțeles amândoi că cel mai important lucru este un sprijin al conectării economice, care nu are nevoie prea mult să fie ajutată. Trebuie doar să fie cunoscută și înțeleasă."

DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Știți că avem DCFT-ul, adică Acordul de Liber Schimb. El va fi aprofundat și mai mult. Mergem acolo unde vom avea acces liber la piața europeană. Prin urmare, Republica Moldova, cei care vor investi aici, vor avea acces la piața Uniunii Europene."

DUMITRU ALAIBA, ministrul Economiei: "Pentru a putea fi atractivi cu adevărat pentru antreprenori și pentru investitori, noi trebuie să facem ceva cu adevărat extraordinar. Nu ne putem permite luxul de a ni mișca cu pași mici, cu microreforme și aici avem toată voința politică de a face schimbări majore."

ALEXANDRU MACHEDON, om de afaceri, Chișinău: "Astfel de evenimente, precum acest Forum, sunt fundamentale pentru Moldova. Exact în acest moment, Moldova are nevoie mai mut ca oricând de ajutor. Avem nevoie de un semn că nu suntem uitați în fața amenințărilor, că este cineva în draga noastră Europă. România și Europa sunt casa noastră."

La ediția din acest an a Forumului Economic de la Chișinău și-au dat întâlnire cu precădere oameni de afaceri din Republica Moldova, România, Polonia, Germania și Italia.

Opinia ta contează. Comentează!