Soții Globa din Orhei încearcă din răsputeri să se mențină pe piață și să dezvolte afacerea
Făcut acasă 14 februarie 2022, 15:53 | 2271

Acum șapte ani, soții Globa din Orhei au căutat pe piață o pâine din făină integrală, dar n-au găsit. Au hotărât să o coacă singuri și în scurt timp pâinea ”ca la bunica” a devenit preferata rudelor și a prietenilor. Brutăria coace pâine sută la sută eco. Producătorii spun că pandemia i-a afectat, dar și mai mult îi afectează creșterea prețurilor.

OLESEA GLOBA, producător de pâine din Orhei: "Ca afacere ea a luat naștere acum cinci ani în urmă, dar ca produs, noi deja îl consumam, în condițiile noastre, casnice îl făceam deja de mai bine de șapte ani. Totul a pornit de la o problemă de sănătate, cu care ne-am confruntat, și neavând pe piață produsele sănătoase, am început să căutăm rețeta unei pâini ideale."

Și au găsit-o! Este rețeta unei pâini sănătoase și gustoase! Cine trecea pragul casei lor rămânea uimit de gustul pâinii ca pe vremuri, așa a venit ideea lansării unei afaceri în acest domeniu:

OLESEA GLOBA, producător de pâine din Orhei: "Noi suntem așa niște oameni că atunci când vedem un lucru bun, noi nu putem să nu ne împărtășim cu ceilalți, am început să dăm și la cunoscuți, prieteni, frați, surori și după ce am primit foarte multe laude ne-am gândit să facem și pentru ceilalți oameni."

Pentru o pâine sănătoasă este nevoie ca boabele să fie măcinate la o moară cu pietre, cum făceau strămoșii. Producătorul din Orhei folosește maiaua naturală și fiecare pâine este modelată manual:

LEONID GLOBA, producător de pâine din Orhei: "La început coceam pâinea procurând făina integrală de la un producător, tot de la moara cu pietre, dar a fost un vis al nostru să avem moara noastră, să nud epindem de nimeni, să producem noi singuri. Avem boabele noastre de porumb, grâu, secară. Moara este procurată din Austria, este o moară de cea mai înaltă calitate din lume. Moara cu pietre, când face făina nu depășește temperatura de 28-30 de grade, deci se păstrează toți nutrienții și toate vitaminele bobului."

OLESEA GLOBA, producător de pâine din Orhei: "Pâinea noastră conține făină integrală măcinată la moara cu pietre, maia, care este iarăși din făina noastră integrală și apă, maiaua noastră are peste șapte ani de zile, sare de mare și apă."

Pandemia le-a încurcat ițele, dar cea mai acută problemă a devenit creșterea prețurilor. Producătorii spun că nu știu cum vor face față scumpirilor din ultima perioadă.

OLESEA GLOBA, producător de pâine din Orhei: "Pandemia la început ne-a afectat mult, deoarece oamenii nu puteau ieși din case, noi nu avem produse la fiecare magazin și ne-a afectat mult. Dar, ne afectează acum mult mai mult creșterea prețurilor pentru că noi ne-am străduit oarecum să nu majorăm prețul produsului, noi înțelegem că el este unul foarte calitativ, dar și la preț e altul. Am încercat să menținem prețul, dar nu știu cât vom reuși. Este foarte greu."

În acești ani au trecut prin multe greutăți. Oamenii recunosc: e greu să fii aici producător, dar spun că vor lupta pentru visul lor:

LEONID GLOBA, producător de pâine din Orhei: "Parcă nu mergea, dar totuși nădejdea o punem în domnul și credem că nu vom lăsa mâinile în jos niciodată. Vom cădea, ne vom ridica iar și vom merge mai departe. Dacă nu vom da noi imboldul tinerilor, copiilor să meargă mai departe cu asemenea produceri sau valori a țării noastre, ce vin din moși strămoși, cei care au făcut făina la moara cu piatră și au copt pâinea, bunica și bunelul și am mâncat sănătos. Cine? Cine alții? Că suntem foarte puțini."

Opinia ta contează. Comentează!