O casă comunitară din Chișinău crește și educă zece copii aflați în situații de risc
Social 10 noiembrie 2021, 19:52 | 2004

De 15 ani, autorul poveștii celebre despre Harry Potter face minuni și în Republica Moldova. Organizația Lumos, fondată de Joanne Rowling, luptă pentru desființarea internatelor astfel încât copiii să primească șansa la o viață fericită în familie. În schimb, caută părinți care ar vrea să-i adopte sau îi cazează în așa-zise case comunitare, unde minorii aflați în situații de risc locuiesc împreună. O asemenea casă este și în Chișinău.

Copiii rămași fără adăpost îi spun cu mândrie acestui loc „acasă”. Mulți ajung aici după ce autoritățile decid că locul lor nu mai este în familiile unde sunt abuzați. Unii minori bat la ușa casei comunitare când rămân orfani.

NICULINA GORIA, pedagog social: "-Majoritatea sunt fără părinți. -Așa că nimeni nu-i vizitează? -Nu. Cei care au părinți decedați sunt însoțiți la cimitir măcar odată pe an, să-i vadă."

Este și istoria lui Maxim, care, împreună cu încă doi frați și o soră a ajuns mai întâi la un internat din capitală, unde a petrecut cinci ani. Nu prea îi place să-și amintească de acea perioadă.

Fratele lui a avut aceeași soartă. Își amintește că la internat erau pedepsiți dur pentru fiecare greșeală.

Internatul a fost închis, iar copiii au ajuns la casa comunitară. Acum sunt încrezuți că au toate șansele să-și croiască un viitor frumos.

În casa comunitară, copiii și cei șapte pedagogi sunt ca o familie în care se respectă drepturile și dorințele fiecăruia. Copiii, de exemplu, au ales singuri cum să arate camerele lor, începând cu culoarea tapetelor și terminând cu forma mobilei. Au fiecare calculator, iar la primul etaj este amenajată o cameră de odihnă unde au o adevărată colecție de jocuri de masă și cărți. Bucătăria este mereu deschisă, iar copiii pot prepara ceva gustos oricând doresc. Totuși, pedagogii au grijă să le cultive și deprinderi de viață. Minorii știu să facă curat, să calce și să spele haine.

Zilele de odihnă le petrec tot împreună, exact cum se întâmplă într-o mare familie. Duminica merg și la biserică.

După ce împlinesc 18 ani, aceștia părăsesc casa comunitară. Dacă au părinții vii, se pot muta la ei, dar majoritatea, fiind orfani, merg la studii și locuiesc în cămine.

NICULINA GORIA, pedagog social: "Careva s-a căsătorit și are copil, cineva este peste hotare, unii sunt la facultate."

Întreaga casă comunitară și toate serviciile ei au trecut ieri în gestiunea Primăriei Chișinău. Donația generoasă valorează peste cinci milioane de lei.

Organizația internațională non-guvernamentală Lumos a fost fondată de Joanne Rowling, autoarea celebrelor romane de fantezie Harry Potter și funcționează în Moldova din 2006, când internatele din țară găzduiau peste 12 mii de copii. Acum, numărul lor s-a redus la aproximativ 700.

Opinia ta contează. Comentează!