Maia Sandu a fost învestită astăzi pentru al doilea mandat prezidențial, iar ceremonia a avut loc la Palatul Republicii
Maia Sandu a fost învestită astăzi pentru al doilea mandat prezidențial. Ceremonia de depunere a jurământului a avut loc la Palatul Republicii. În discursul său, șefa statului a spus că promisiunea din primul mandat privind „vremurile bune” a fost una sinceră, însă vremurile s-au dovedit a fi dificile, de restriște. Evenimentul de învestire în funcție a fost marcat de prezența a foști șefi de stat, miniștri, deputați, actori, jurnaliști și ambasadori.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Jur să-mi dăruiesc toată puterea și priceperea propășirii Republicii Moldova, să respect Constituția și Legile țării, să apăr democrația, drepturile și libertățile fundamentale ale omului, suveranitatea, independența, unitatea și integritatea teritorială a Moldovei."
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "Primesc acest nou mandat în primul rând cu smerenie, dar și cu determinare. Cu patru ani în urmă am promis vremuri bune. A fost o promisiune sinceră, însă vremurile s-au dovedit a fi dificile, de restriște. Moldova s-a pomenit în mijlocul unor crize regionale și globale. După pandemie a urmat creșterea prețurilor, criza energetică, șantajul cu gaze, acum șantajul cu întuneric."
Invitații au venit la Palatul Republicii cu flori și cu urări de bine pentru șefa statului, dar au menționat și nevoia de acțiuni și schimbări. DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: "Este nevoie de energie și curaj ca obiectivul strategic al Republicii Moldova să fie realizat așa cum președintele a spus până în 2030 și noi să facem parte din marea familie europeană." DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării: "În primul rând vorbim despre viața oamenilor, de calitatea vieții. Aici este vorba și de venituri. Pentru asta avem nevoie de un avânt economic de care cu disperare are nevoie Republica Moldova. Pentru asta susținem antreprenorii, pentru asta atragem investiții. Soluții magice nu există."
PETRU HADÂRCĂ, director, Teatrul Național Mihai Eminescu: "Îmi doresc din tot sufletul ca în mandatul acesta să ne vedem în familia europeană, să ne vedem integrați nu numai prin cultură, că prin teatru noi de mult am spart sârma ghimpată de la Prut, dar îmi doresc pentru noi toți ca să facem parte din Uniunea Europeană, mai devreme de 2030."
NICOLAE BOTGROS, dirijor Orchestrei Naționale „Lăutarii”: "Dacă am ajuns noi să ajungem în Europa, să ne alinăm sufletele, măcar cel puțin că vom fi acolo, asta înseamnă foarte mult. Vreau să spun că pe lângă faptul că ajungem în Europa, vom trăi și noi ca toată lumea, cum o știm noi de prin anii de când am început a umbla peste hotare din anii 80."
După ceremonia de învestire, șefa statului Maia Sandu, președintele Curții Constituționale Domnica Manole și șeful legislativului Igor Grosu au depus flori la Monumentul domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt. De acolo, Maia Sandu și-a ținut calea spre Președinție.
Ajunsă la Președinție, Sandu a fost întâmpinată cu onoruri militare.