Autoritățile și cetățenii încearcă să găsească soluții pentru a trece mai ușor de povara facturilor
Autoritățile și cetățenii, deopotrivă, încearcă să găsească soluții pentru a trece mai ușor de povara facturilor, care au crescut simțitor drept consecință a șantajului Kremlinului. Pentru al treilea an consecutiv, cu susținerea Uniunii Europene și a altor parteneri de dezvoltare, Guvernul de la Chișinău oferă compensații celor cu venituri mici. Din februarie până în decembrie 2025, executivul va putea acoperi creșterea de tarif la electricitate pentru primii 110 Kw consumați. Ce se întreprinde exact pentru depășirea crizei energetice ne-a spus ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Pentru luna ianuarie avem 705 mii de familii care au beneficiat de compensații. Compensația medie, atât pentru încălzire, cât și pentru electricitate a fost în jur de o mie de lei."
Datorită unui sprijin oferit de Uniunea Europeană, de 151 de milioane de euro, Guvernul va putea acoperi, din februarie până în decembrie, creșterea de tarif la electricitate pentru primii 110 Kw consumați, pentru toate familiile, inclusiv cele care nu s-au înscris în sistemul de compensații. ALEXEI BUZU,ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Vor fi oferite tuturor familiilor din Republica Moldova, indiferent dacă s-au înscris sau nu în sistemul de compensații și vor fi oferite până la sfârșitul anului curent. Asta înseamnă că dacă o familie reușește să aibă un consum de până la 110 Kw, această familie nu va fi afectată de creșterile de tarif, pentru că diferența legată de creșterile de tarif va fi acoperită de Guvern. Estimarea noastră este că vom avea un buget de 140 de milioane de euro. Este foarte important să oferim acest suport familiilor, pentru că 6:52-6:56 în urma șantajului Kremlinului am avut aceste creșteri de tarif."
Compensația pentru energia electrică va fi oferită direct în factură. Potrivit autorităților, bugetul total pentru despăgubirile oferite în perioada noiembrie-decembrie 2024 și ianuarie 2025 este de 1,5 miliarde lei.
ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Noi estimăm că doar pentru sezonul rece, pentru compensații la încălzire și ce am oferit pentru luna ianuarie, compensația pentru electricitate, vom avea un buget de peste 2 miliarde 600 milioane de lei. Anul trecut, bugetul pentru compensații a fost de 2 miliarde, 400 milioane de lei. Și Guvernul a depus tot efortul necesar pentru a identifica aceste resurse, atât din bugetul de stat cât și partenerii și prietenii noștri. Ați observat, Suedia a contribuit, Danemarca, Republica Cehă, Slovacia."
Un efort pentru a depăși criza energetică trebuie să-l depună și cetățenii. De la oameni se cere un singur lucru - să fie chibzuiți în consumarea energiei. ALEXEI BUZU, ministrul Muncii și Protecției Sociale: "Acum, faptul că economisim energia electrică, ne ajută să nu intrăm în situații în care să trebuiască să procurăm așa-numita energie de avarie, care este mult mai scumpă. Ceea ce putem noi să facem e să fim un pic mai conștienți, când ieșim din cameră să închidem lumina, să ne asigurăm că nu consumăm foarte multă energie electrică de la 07 dimineața până la 11, de la 18 până la 22. Mulțumesc tuturor cetățenilor pentru răbdarea lor, pentru solidaritatea lor, pentru că au depus acest efort să consume mai eficient."
În prezent, aproximativ 705 mii de gospodării în care locuiesc 1 milion 437 mii de persoane beneficiază de compensații. În luna ianuarie, aproximativ 20 mii de gospodării s-au înregistrat adițional în program.