Pescuitul, patinatul sau plimbările pe gheață sunt extrem de periculoase în această perioadă
Social 20 februarie 2025, 20:04 | 144

Pescuitul, patinatul sau plimbările pe gheață sunt extrem de periculoase în această perioadă, iar o clipă de neatenție poate deveni fatală. Este avertismentul salvatorilor care atenționează asupra riscurilor aflării pe lacurile înghețate. Astăzi, în parcul „La Izvor” din capitală, angajații IGSU au prezentat la modul practic cum trebuie să se acționeze în cazul unui astfel de incident. Conform scenariului, doi pescari care au vrut să verifice grosimea stratului de gheață, s-au prăbușit în lac. Cum au intervenit specialiștii, vedeți în cele ce urmează.

ANA NEAMȚU, reporter Jurnal TV: "Deși, la prima vedere, gheață e destul de rezistentă, în unele zone aceasta este subțire și poate ceda sub greutatea unui om adult. Specialiștii îi îndeamnă pe amatorii de pescuit la copcă să respecte toate normele de siguranță pentru a evita situațiile de risc. Pescarii trebuie sa aibă la ei vestă de salvare și o frânghie de aproape 20 de metri atunci când merg pe gheață."

Pentru a preveni tragediile pe bazinele acvatice înghețate, specialiștii vin cu mai multe recomandări.

EDUARD AMBROSII, șef secție, Direcția generală prevenție, IGSU: "Verificarea, înainte de a păși pe podul de gheață, cu un băț, un baston ca să se verifice dacă este gheața rezistentă. Ieșirea pe podul de gheață se acceptă doar când stratul de gheață are cel puțin zece centimetri, pentru pescari. În cazul grupurilor, amatorilor de patinaj pe gheață, aceasta trebuie să fie de 12-15 centimetri."

Deseori, cei care vin să pescuiască la copcă nu țin cont de reguli, ceea ce le pune viața în mare pericol.

SERGIU PASCARU, șef, Serviciu scafandri, IGSU: "De exemplu, pescarii mereu se aglomerează la o singură copcă ca să pescuiască pește, dacă la unul merge pescuitul mai bine toți se aglomerează în jurul lui. Astfel, se depune o forță mai mare asupra podului de gheață și în așa cazuri de multe ori gheața se rupe."

Dacă cineva a căzut în apa înghețată, este necesară intervenția promptă a salvatorilor. Persoana poate să sufere o hipotermie severă și să își piardă viața în circa cinci minute, fără ajutorul specialiștilor.

ALINA VICOL, subofițer superior, Serviciul medical, IGSU: "Persoana este dezbrăcată de hainele ude, este învelită cu o plapumă caldă și dusă într-un mediu cald. Acolo i se oferă haine calde, plapumă caldă și băuturi calde. Nici într-un caz nu se recomandă dușurile fierbinți, saunele sau băuturi fierbinți."

Responsabilii IGSU îndeamnă cetățenii, mai ales amatorii de pescuit la copcă, să nu iasă pe râurile și lacurile înghețate, pentru că acestea nu sunt suficient de rezistente. În aceste zile, grosimea gheții ajunge la 5-6 centimetri, ceea ce face pescuitul periculos. Conform datelor statistice, de la începutul anului curent în bazinele acvatice din țară și-au pierdut viața cinci persoane. Printre acestea, a fost un pescar care nu s-a asigurat și s-a prăbușit sub gheața subțire.

Opinia ta contează. Comentează!