Opoziția a criticat proiectul, despre care spune că va genera un șir de riscuri și a votat împotrivă
Justiţie 20 februarie 2025, 19:59 | 320

Proiectul privind comasarea procuraturilor specializate a ajuns pe masa deputaților și este examinat astăzi în plen, pentru a fi votat în prima lectură. Asta după ce ieri au avut loc consultări publice asupra acestei inițiative legislative. Deputații puterii spun că noua Procuratură Anticorupție și Combatere a Crimei Organizate va putea face față amenințărilor la adresa securității statului și vor vota pentru. Cei din opoziție au criticat proiectul, despre care spun că va genera un șir de riscuri.

VLAD BATRANCEA, deputat BCS: "Proiectul este unul toxic care vine să paralizeze și să blocheze activitatea întregului sistem al procuraturii. Nu este clară soarta dosarelor, cel puțin în timp de șase luni procurorii vor fi demiși, iar după asta vor fi reangajați în sistemul procuraturii, după o decizie politică. Nu toți vor fi acceptați înapoi. Înțelegem bine că este o procedură de epurare a cadrelor din sistemul procuraturii. De aceea, nu poate fi vorba despre o eventuală îmbunătățire."

PETRU BURDUJA, deputat BCS: "Eu mă uit foarte sceptic la acest proiect. Ați văzut că și din cadrul majorității parlamentare sunt opinii diferite, iar opoziția cum poate să spună că va susține, când înșiși unii din majoritate nu îl susțin? Bine, în media se vehiculează că se dorește ca anumite dosare să fie „întinse”... dar vom trăi și vom vedea. Eu privesc foarte sceptic la toate acțiunile pe care le face actuala guvernare, pentru că de ce nu s-ar apuca, totul se distruge."

În pofida îngrijorărilor exprimate, președintele Parlamentului, Igor Grosu, afirmă că proiectul va fi susținut de majoritatea deputaților.

IGOR GROSU, președintele Parlamentului: "Este un proiect care a rezultat din doua ședințe ale Consiliului Superior de Securitate, dintr-o analiză făcută din prestația instituțiilor de drept, în special în timpul campaniei electorale și după. Este un produs al acestor analize. Acest proiect va fi votat de marea majoritate a deputaților."

VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: "Eu nu spun că această lege este ideală, nu spun că nu ar putea să apară unele probleme pe parcurs, s-ar putea. Dar noi trebuie să facem ceva. De altfel, degeaba mai suntem deputați în Parlament. Noi trebuie să intervenim și să soluționăm problema. Oamenii de asta ne-au trimis aici, că să creăm toate condițiile necesare. Proiectul a fost trimis către GRECO, partenerilor noștri, Uniunii Europene și FMI. Vedem cum reușim și cu Comisia de la Veneția, pentru că este o problemă de timing și nu știu dacă vom reuși."

Miercuri, Comisia juridică a parlamentului a organizat primele consultări publice privind proiectul de creare a Procuraturii Anticorupție și Combaterea Crimei Organizate. În cadrul dezbaterilor, șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi, a avertizat că noua structură a procuraturilor ar putea duce la un „dezmăț al criminalității”. Iar deputatul PAS, Olesea Stamate, a solicitat în cadrul consultărilor publice ca proiectul privind crearea noii instituții să fie trimis spre examinare Comisiei de la Veneția, înainte de adoptare. Și Ministerul Justiției a identificat riscuri în reforma procuraturilor specializate. Tot miercuri, Veronica Dragalin și-a anunțat demisia de la șefia Procuraturii Anticorupție și a îndemnat deputații să nu susțină fuzionarea procuraturilor specializate.

Opinia ta contează. Comentează!