0:00/ 0:00LIVEQuality1  AudioSubtitle
Alexandru Sinigur, condamnat la detenție pe viață în 2006 pentru infracțiuni grave, a fost eliberat săptămâna trecută
Social 2 aprilie 2025, 20:20 | 22942

Alexandru Sinigur, condamnat la detenție pe viață în 2006 pentru infracțiuni grave, a fost eliberat săptămâna trecută din Penitenciarul nr. 17 Rezina, înainte de termen. Informația a bulversat opinia publică. Noi am încercat să înțelegem cum s-a ajuns ca un condamnat pe viață să fie eliberat după ce a ispășit doar 19 ani din pedeapsă.

Alexandru Sinigur, alias „Синий”, a fost condamnat la detenție pe viață în 2006, după extrădarea din Rusia, pentru o serie de infracțiuni deosebit și excepțional de grave, comise în Moldova și Ucraina. Este vorba de crearea și conducerea unei grupări criminale, banditism, luare de ostatici, tentativă și omor premeditat în circumstanţe agravante, dobândire prin şantaj a averii proprietarului și privaţiune ilegală de libertate. Fosta președintă a comisiei juridice Olesea Stamati ne-a explicat că între timp, în 2008, PCRM a modificat codul Penal, astfel încât, pedeapsa pentru infracțiunile săvârșite de Sinigur a fost redusă, iar avocații au obținut comutarea pedepsei.

OLESEA STAMATE, deputat: "Avocații domnului au depus o cerere cu privire la comutarea pedepsei lui, deoarece articolul în baza căruia a fost condamnat la detențiune pe viață - banditismul, Articolul 283, în momentul în care a fost condamnat în 2008, prevedea detențiune pe viață, ulterior la sfârșitul anului 2008 a fost modificat acest articol și deja pedeapsa maximă era de 15 ani. Și avocații lui au solicitat în 2021 când se apropia termenul de 15 ani să îi fie comutată pedeapsa detenție pe viață la 15 ani și prima instanță a acceptat comutarea."

Astfel Sinigur s-a ales în total cu 30 de ani de pușcărie.

ANATOLIE FALCĂ, director ANP: "După ceva timp, avocații lui Sinigur au depus cerere în instanța de judecată și judecata nu a ținut cont de ceea ce a prezentat penitenciarul, că nu a făcut toate programele, că nu a întreprins toate măsurile, etc. El trebuia să se elibereze în 2045, dar l-au eliberat din sala de judecată."

Astfel, Sinigur a fost eliberat în baza articolului 91 din Codul penal, privind eliberarea condiționată, și nu în urma amnistiei.

OLESEA STAMATE, deputat: "Administrația Națională a Penitenciarelor a avut obiecții, deci a fost împotrivă aplicării Articolului 91. Este adevărat că a fost comutată anul trecut pedeapsa, de la detențiune pe viață, la 30 de ani. Iar în baza acestei comutări persoana urma să fie eliberată aproape de anul 2040. Ceea ce s-a întâmplat acum, s-a întâmplat în baza articolului 91, din codul Penal, care exista din totdeauna."

RUSLAN LUNGU, secretar de stat Ministerul Justiției: "Poziția reprezentantului ANP în instanța de judecată a fost să nu fie eliberat condiționat, înainte de termen. Judecătorul de instrucție a luat o hotărâre prin care Sinigur a fost eliberat. În aceeași zi, de către reprezentantul ANP a fost depus recurs, contestată această încheiere, către Curtea de Apel Nord."

Așa cum Administrația Națională a Penitenciarelor a contestat eliberarea lui Alexandru Sinigur, acesta este obligat potrivit legii să se înregistreze la Inspectoratul Național de Probațiune din Cahul, pentru monitorizare. Am încercat să confirmăm înregistrarea, însă șeful subdiviziunii teritoriale Cahul, Vasile Arseni, ne-a solicitat un demers oficial.

VASILE ARSENI, șef direcție, șef subdiviziune teritorială, Biroul de Probațiune Cahul: "Conform prevederilor legii numărul 141, privind accesul la informație, dumneavoastră urmează să veniți cu un demers în instituția respectivă, dacă astfel de persoană cum dumneavoastră ați menționat, înseamnă ca să vă comunicăm despre această persoană dacă a fost parvenit careva document, sau dacă a parvenit persoana și lăsați poșta dumneavoastră electronică, sau demersul îl faceți pe poșta instituției date. Și vom oferi în termeni respectivi altfel de informații."

Între timp, directorul Administrației Naționale a Penitenciarelor, Anatolie Falcă, ne-a confirmat că Alexandru Sinigur s-a înregistrat luni, 31 martie, la Inspectoratul Național de Probațiune din Cahul.

Opinia ta contează. Comentează!