Aproape 58% de elevi, care au trecut prin simularea examenului la matematică, au obținut note de promovare
Aproape 58 la sută din cei aproximativ 30 de mii de elevi, care au trecut prin simularea examenului la matematică, pe 27 februarie, au obținut note de promovare. Autoritățile din Guvern evită să spună, deocamdată, dacă situația e bună sau nu prea. S-a raportat doar că rezultatele obținute de elevi la simularea din februarie sunt mai bune, comparativ cu testarea din noiembrie 2024, la același obiect de studiu. Experții însă au constatat un fapt - în ultima perioadă, mulți elevi întâmpină greutăți când vine vorba să pună mâna pe carte.
ZINAIDA SOROCEAN, expert în educație: "Chiar și aceeași pandemie foarte mult a afectat procesul de învățare. În timpul acestei perioade, copiii au pierdut și conexiunea cu anumite materii, au rămas cu anumite lacune care după nu au mai fost reluate și evident, copilul nu se descurcă la o materie oarecare. Nu putem să evităm să discutăm despre inteligența artificială, care este foarte mult acum folosită de elevi, mai ales că noi vorbim despre materiile fixe. Copilul când își pregătește temele el mai degrabă consultă inteligența artificială, care-i dă rezultatele gata."
Zinaida Sorocean spune că mai mulți factori au influențat rezultatele simulării examenului la matematică - relația elev-profesor, bullyingul din școli sau faptul că elevii își fac temele cu ajutorul inteligenței artificiale.
ZINAIDA SOROCEAN, expert în educație: "Ca să avem o dinamică mai pozitivă și sporită, ar fi să verificăm unde copilul nu a înțeles și să explică ce nu a înțeles, iar după asta să mergem mai departe. Părinții ar trebui să controleze consumul gadgeturilor, cumva să verifice copilul ca el nu cumva să copieze, să facă prin inteligența artificială."
Potrivit unui comunicat al Ministerului Educației și Cercetării, rata de promovare variază semnificativ - cu un minim de 33%, în raionul Râșcani, și un maxim de 71% - în Chișinău. În 13 raioane și municipii, instituțiile de învățământ au obținut o rată de promovare de 100%. Cea mai mare medie a notelor a fost înregistrată în Chișinău, iar cea mai mică - în raionul Ocnița. Reprezentanții ministerului de resort spun că cele mai slabe rezultate sunt în instituțiile de învățământ care au un număr mic de elevi, sau numărul acestora depășește cu mult capacitatea școlilor.
GALINA RUSU, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării: "Într-adevăr, se observă un decalaj și anume aici vorbim nu atât de mediul rural, urban, cât vorbim despre școli mici și școli mai mari care asigură un proces de educație de calitate, noi confirmăm aceste rezultate. În școlile mici, rezultatele sunt mult mai slabe și aici vine și completarea sistemului cu diverse metode, încât să direcționăm copiii spre școli mai bune, mai bine dotate care oferă oportunități de învățare încât să avem și rezultate mai bune."
Pentru a-i ajuta pe elevii claselor a IX-a, care au întâmpinat dificultăți la simularea examenului de matematică, Ministerul Educației și Cercetării a propus ca cei 600 de elevi din clasele a XI-a și a XII-a, cu note bune la matematică, să fie mentori pentru cei care își doresc să obțină o notă mai mare la examenele din vară. Campania Guvernului se numește „De la egal la egal”.
GALINA RUSU, secretar de stat, Ministerul Educației și Cercetării: "Pentru a pregăti mai bine elevii noștri de examenul de absolvire a clasei a IX-a și anume examenul la matematică, Ministerul Educației și Cercetării implementează câteva campanii. Vorbim aici de campania „De la egal la egal”, în cadrul căreia au fost dezvoltate programe, materiale didactice. Vom de implementa programul remedial în cadrul căruia, aproximativ 6.000 de elevi cu cele mai slabe rezultate la pretestare le va fi asigurată pregătirea mai detaliată pentru examenul de matematică."
Deși am expediat la Guvern o solicitare oficială de informații privind rezultatele acestor teste din ultimii ani, reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării au refuzat, motivând că în cadrul acestor simulări elevii nu primesc note.
Potrivit Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare, testarea din februarie curent arată o creștere semnificativă a ratei de promovare, de la 44%, în noiembrie 2024, la 58%, în 2025. Numărul elevilor cu note de 9 și 10 a crescut de la 0,8% la cinci la sută.