Curtea Constituțională a suspendat modificările aduse Legii amnistiei până la pronunțarea unei decizii
Curtea Constituțională a suspendat modificările aduse Legii amnistiei până la pronunțarea unei decizii definitive. Este vorba despre amendamentele la articolul 7, care prevăd comutarea pedepsei la treizeci de ani de închisoare în cazul unei persoane condamnate la pușcărie pe viață. Decizia Curții a fost pronunțată în urma unei sesizări a procurorului general Ion Munteanu.
Înalta Curte a dispus suspendarea acțiunii următoarelor texte: „sau i se comută pedeapsa" din articolul 7 alin. Și „la 30 de ani de închisoare, dacă este condamnată la detenție pe viață" din articolul 7 alin. Din Legea privind amnistia.
EXPLICAȚIA CURȚII CONSTITUȚIONALE: "Prevederile art. 7 afectează drepturile și libertățile fundamentale ale omului, în special drepturile victimelor infracțiunilor, și obligația statului de a asigura executarea de către condamnați a unor pedepse proporționale cu gravitatea infracțiunilor comise. Pentru evitarea prejudiciilor şi a consecințelor negative iminente, Curtea consideră necesar să suspende acțiunea textelor până la pronunțarea unei soluții."
Potrivit procurorului general, cele două amendamente controversate ale Legii amnistiei, elaborate de deputatul Olesea Stamate și adoptate de guvernarea PAS, au favorizat mai mulți condamnați la detenție pe viață.
ION MUNTEANU, procuror general: "Adoptarea unei legi care permite comutarea automată a pedepsei de detenție pe viață, în cazul persoanelor condamnate ce prezintă un risc redus și mediu de recidivă, ridică serioase probleme constituționale. Aplicarea generalizată sau automată a acestei măsuri poate să nu fie proporțională cu scopul urmărit și să pericliteze securitatea altor persoane."
În opinia procurorului general, o asemenea măsură legislativă poate încălca echilibrul dintre perspectiva persoanei condamnate de a fi eliberată și necesitatea pedepsirii, descurajării, reabilitării sale și asigurării protecției publice.
În replică, autoarea amendamentelor cu pricina, Olesea Stamate, a declarat că în spațiul public s-a indus ideea că legea ar fi vizat doar o anumită categorie de deținuți, ceea ce este un fals, iar formularea referitoare la deținuții pe viață a fost modificată exact cum a propus Ministerul Justiției în avizul Guvernului.
OLESEA STAMATE, deputat: "Atât Legea amnistiei, cât și Codul penal prevăd clar că eliberarea condiționată sau reducerea pedepsei nu sunt automate. Administrația Națională a Penitenciarelor poate propune, iar instanța decide dacă merită acel condamnat să fie eliberat înainte de termen."
Pe 4 aprilie, Parlamentul a modificat de urgență Legea amnistiei. Astfel, persoanele condamnate cărora li s-a redus termenul de detenţie sau le-a fost schimbată pedeapsa, nu vor putea fi eliberate condiționat, înainte de termen. Iniţiativa a fost votată în două lecturi, deşi a fost criticată de opoziţie şi experţi. S-a întâmplat după eliberarea din detenție a interlopilor Alexandru Sinigur și Iurie Radulov, condamnați pe viață pentru crime grave.