Magistrații s-au întrunit astăzi la Palatul Republicii, la Adunarea Generală a Judecătorilor
Consiliul Superior al Magistraturii are un membru nou. Este vorba despre Natalia Bondarenco, de la Curtea de Apel Sud, care a fost aleasă cel de-al doisprezecelea membru în CSM, din rândul judecătorilor. Pentru Bondarenco au votat 155 de magistrați din cei 274 care s-au adunat astăzi la Adunarea Generală a Judecătorilor. Pentru acest fotoliu a candidat și Eugeniu Beșelea, de la Curtea de Apel Centru. La deschiderea ședinței au venit șefa statului, Maia Sandu, și președintele Curții Constituționale, Domnica Manole.
Președintele Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman, a deschis Adunarea Generală a Judecătorilor și a anunțat participarea a 274 de magistrați.
Caraman a accentuat că CSM și-a asumat să promoveze doar judecătorii care dau dovadă de integritate.
SERGIU CARAMAN, președinte CSM: "Am validat rezultate ale evaluării externe care confirmă direcția corectă, o justiție integră, responsabilă și credibilă. În 2024 am înregistrat un progres clar, o mai bună rată de soluționare, o scădere a volumului de lucru și îmbunătățirea actului de justiție."
Președintele CSM a salutat inițiativa de majorare a salariilor judecătorilor, înregistrată recent în Parlament și a spus că este nevoie de un sistem motivat financiar pentru a rezista presiunilor externe și interne. Astfel, salariile magistraților, cu excepția celor de la Curtea Constituțională, ar putea crește cu cinci mii 600 de lei, începând cu 1 iulie curent.
Prezentă la Adunarea Generală a Judecătorilor, președintele Maia Sandu a spus că Republica Moldova se află într-un moment crucial pentru reforma justiției și a subliniat că, deși se înregistrează progrese, sistemul nu este curățat complet. Șefa statului avertizat că dacă judecătorii nu vor acționa cu fermitate, vor fi necesare măsuri extraordinare.
MAIA SANDU, președintele Republicii Moldova: "În pofida rezistenței din anumite părți ale sistemului, am reușit să deschidem drumul unei schimbări reale. Părți importante ale sistemului judecătoresc au trecut testul integrității.Să o spunem clar, sistemul încă nu este curățat în întregime, mai există exponenți ai metehnelor vechi, persoane care pun în continuare interesele personale deasupra legii. Fac un apel clar să consolidăm ceea ce am început, iar cei care au comis abuzuri să fie sancționați de sistem."
Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a subliniat rolul esențial al judecătorilor în apărarea valorilor Constituției și în garantarea independenței actului de justiție.
DOMNICA MANOLE, președinta Curții Constituționale: "Este de datoria noastră să facem față tuturor încercărilor și să utilizăm orice oportunitate reală, instituțională și profesională pentru a atinge obiectivele reformei."
În cadrul Adunării Judecătorilor va fi aprobat Regulamentul cu privire la funcționarea Adunării Generale a Judecătorilor, dar și modificările și completările operate la Codul de Etică și de Conduită Profesională a Judecătorilor.